2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

2005. november 23.
Seregély István egri érsek, Adriányi Gábor egyháztörténész és Jelenits István piarista szerzetes, teológiatanár kapta idén a Fraknói Vilmos-díjat; az elismeréseket Bozóki András kulturális miniszter adta át szerdán Budapesten.

(MTI) - A díjat minden évben Fraknói Vilmos (1843-1924) történetíró, egyháztörténész halálának évfordulójához, november 20-ához kapcsolódóan, legfeljebb három személyiségnek adományozzák.

Az elismerés azoknak ítélhető oda, akik kiemelkedőt alkottak a teológiában, a filozófiában vagy az egyháztörténelemben, illetve akik tevékenységükkel segítették a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését.

Seregély István élete a Magyar Katolikus Egyház félévszázados tevékenységének tükörképe - mondta az egri érsek életútját méltatva Tomka Miklós, a díj kuratóriumának elnöke.

Mint hozzátette, Seregély Istvánt, akit 1955-ben szenteltek pappá, később "a hatalom igyekezett megkörnyékezni, de nem tudta mivel csábítani, zsarolni vagy megfélemlíteni".

Seregély István 1987-ben lett az egri főegyházmegye püspöke, érseke, majd 1990-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé választották; tisztségéről 75. életéve közeledtével a közelmúltban mondott le - idézte fel a kuratórium elnöke.

Kiemelte: az érsek másfél évtizedes munkájának gyümölcse hatvan templom és sok plébánia az egyházmegyében, életének jelentős része volt a katolikus egyetem megteremtése, Seregély István fontos szerepet játszott továbbá a vatikáni szerződés előkészítésében, az állam és az egyház közötti viszony ápolásában, a konfliktusok "folyamatos csendesítésében".

Török József egyháztörténész Adriányi Gábor, a Bonni Egyetem Egyháztörténeti Intézete igazgatójának munkáját méltatva elmondta, hogy a kitüntetett 14 önálló kötet, 240 tudományos tanulmány szerzője, 35 kötet szerkesztője, kiadója; 1972 óta egyetemi tanár, 1976 óta tanszékvezető.

Az "emigrációba kényszerített" díjazott legnagyobb érdemének azt nevezte: "különbséget tett az igazi, szellemi történelmében létező haza, és a hazát eláruló gyáva, megfélemlített országa között".

Jelenits István külföldi programja miatt nem tudta átvenni a díjat. Tevékenységét méltatva Török József elmondta, hogy a szerzetes 1959-ben tett örök fogadalmat, ezután gimnáziumi, majd főiskolai tanár lett; 1985-1995 között a rend magyarországi tartományfőnöke volt.

Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Gulyás Kálmán, a minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára is.


Seregély István egri érsek, Bozóki András kulturális miniszter, Adriányi Gábor, a Bonni Egyetem Egyháztörténeti Intézete igazgatója és Gulyás Kálmán, a minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára
Seregély István egri érsek, Bozóki András kulturális miniszter, Adriányi Gábor, a Bonni Egyetem Egyháztörténeti Intézete igazgatója és Gulyás Kálmán, a minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok