2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Szabad Sajtó Díjakat

2005. március 16.
Az Erdélyi Riport és a Magyar Narancs című hetilapok kollektívája, valamint Tamás Gáspár Miklós és Aczél Endre vehette át a Szabad Sajtó Díjat kedden Budapesten, a Pilvax Kávéházban.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter koccintanak az egyik díjazottal, Aczél Endrével
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter koccintanak az egyik díjazottal, Aczél Endrével

(MTI) "Jobb és igazságos Magyarországot akarunk" - hangsúlyozta a Szili Katalin házelnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő részvételével megtartott eseményen mondott beszédében Hiller István, a Magyar Szocialista Párt elnöke, hozzátéve, nem elég a haza, a haladás fogalmát hangoztatni, "engem, minket az érdekel, hogy ki milyen viszonyt létesít a két szó között, mondja-e, gondolja-e, vallja-e, hogy haza és haladás".

"Nem kiegyezésre van szükség, kiegyezést külső hatalommal kell kötni, (...) belül megegyezést kell kötni" - mondta; szavai szerint a megegyezést azokkal lehet és érdemes kötni, akikkel ezt a viszonyt közösen valljuk.

"A viszony tehát az és kötőszócskában rejlik: akik haza és haladásban tudnak gondolkodni és akarnak tenni, azokkal kell, lehet, és érdemes megegyezni ezért az országért" - fogalmazott a politikus.

Az eseményen írásban kiosztott indoklás szerint az Erdélyi Riport szerzőgárdáját az érdemesítette a Szabad Sajtó Alapítvány díjára, hogy a lap indulása óta igyekezett tárgyszerűen vizsgálni a romániai magyarság belső ügyeit, s ennek során "néhány év alatt vált mértékadó orgánummá".

A Magyar Narancs azzal a pályaívvel érdemelte ki az elismerést, amellyel a "a kezdeti polgárpukkasztó, játékos, ebből következően tudatosan felelőtlen hetilap mára - kétségtelenül a közéletet érzékenyen követő, felelős és kritikus orgánummá vált".

"A mai magyar közélet egyik legsokoldalúbb elemzőjeként és kritikusaként" említett Tamás Gáspár Miklós esetében a kuratórium kiemelte, "olyan személyiség, aki szellemi kalandozásaiban, olykori tévedéseiben és gyakorta meghökkentő igazságaiban szembesíti a magyar politikai életet folyamatosan fennálló és/vagy újratermelődő társadalmi adósságaival és deficitjével".

Aczél Endre esetében az elismerést odaítélő testület azt emelte ki, hogy "akár külpolitikai és belpolitikai elemzőként, akár televíziós műsorvezetőként kritikus alapállást képvisel, bátran foglal állást aktuális ügyekben", kiemelve a díjazott felkészültségét, személyes készségeit és teljesítményét.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok