2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Áthidaló támogatás a zenekaroknak

2005. május 20.
Ötvenmillió forinttal támogatja az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került zenekarokat a kulturális tárca - tudta meg a www.kultura.hu művészeti hírportál a külföldön tartózkodó minisztertől, aki az összeget saját keretéből különíti el.

Bozóki András kulturális miniszter döntése nyomán idén nyolc zenekar részesül abból az áthidaló miniszteri támogatásból, amelyet az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került zenekarok, kamarazenekarok illetve egy jazz zenekar számára juttat a tárca ezen zenekarok működési nehézségeinek áthidalására.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 12 millió, a Liszt Ferenc Kamarazenekar 10 millió, a Danubia Szimfonikus Zenekar 10 millió, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar 8 millió, a Budapest Jazz Orchestra 5 millió, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1,5 millió, a Weiner-Szász Kamarazenekar 1,5 millió, és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar szintén 1,5 millió forintos támogatásban részesül.

Az idén egyébként 22 hivatásos és félhivatásos, önkormányzatok által fenntartott vagy támogatott zenekart illetve énekkart támogat a kulturális kormányzat több, mint 1 milliárd forinttal, a BM költségvetésén keresztül. A következő zenekarok részesülnek ebből a keretből:

Debreceni Filharmonikus Zenekar, Debreceni Kodály Kórus, Szegedi Szimfonikus Zenekar, Miskolci Szimfonikus Zenekar, Győri Filharmonikus Zenekar, Pannon Filharmonikus Zenekar, Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, Szolnoki Zeneművészeti Központ (Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Szolnoki Liszt Ferenc Kamarazenekar, Bartók Béla Kamarakórus), Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Pest Megyei Szimfonikus Zenekar, MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány, Távközlési Zenei Alapítvány, Gödöllői Szimfonikus Zenekar, Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Orfeo Zenei Alapítvány, Váci Szimfonikus Zenekar, DANUBIA Szimfonikus Zenekar, Nyír-egyházi Cantemus Kórus, Veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar.

A kulturális tárca azon dolgozik, hogy ne legyen szükség évről évre áthidaló támogatásra, és így a zenekarok - és a többi művészeti ág - támogatása ne az adott év költségvetési lehetőségeinek legyen kitéve. A cél az, hogy a zenekarok hosszú távon tervezhető módon juthassanak támogatáshoz. Ezt célozza az NKA jövő évtől tervezett strukturális megújítása, amely rugalmasabbá és a költségvetéstől függetlenné teszi a jelenlegi támogatási rendszert.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok