2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átütő médiasiker az oroszországi Magyar Évadon

2005. március 8.
Öt oroszországi tévécsatorna adott helyszíni riportot a Magyar Kulturális Évad legfrissebb eseményéről, a "100 év - 100 báb" című kiállításról, amelyen a Magyar Színháztörténeti Múzeum és Intézet egyedülálló bábkollekcióját mutatta be a Bahrusin Színházi Múzeum műemlék-épületében.

Az 1850-1950-es évekből származó reptrezentatív válogatás (Papp Eszter munkája) már önmagában azért is nagy érdeklődést váltott ki mind a média, mind a moszkvai közönség körében, mivel számos orosz művészeti áramlattal tart rokonságot: Blattner Géza és Tóth Sándor kubista figurái vagy a 20-as évekből származó üvegkollekció különösen nagy figyelmet keltett; de Rév István Árpád mechanikus figurái, a Hincz-család vásári marionettbábjai, Büki Béla árnyjátékai ugyancsak szoros szellemi kapcsolatba hozhatók mind az orosz avatgarddal, mind az orosz népi-karneváli kultúrával - utalt a magyar és orosz kultúrtörténet párhuzamaira Kiss Ilona a Magyar Kulturális Központ igazgatója a kiállítás megnyitóján. Lénárt András bábművész rögtönzött előadását a kiállított bábszínházi díszletekkel, fotódokumentumokkal, díszlettervekkel együtt az orosz közszolgálati tévé 1-es csatornája, a Kultúra tévé, a Sztolica (Főváros) csatorna, a TVC és az Észak-Nyugat csatorna tudósításainak köszönhetően nemcsak Moszkva láthatta. A kiállítás 1 hónapig tart nyitva, majd átkerül a pétervári bábszínházba.



Irodalmi est

ÉS-tárlattal és irodalmi esttel folytatódott az évad programja február 3-án az Újságírók Házában, ahol Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője mutatta be a lap ez alkalomra készült, orosz nyelvű különszámát, az ÉS állandó grafikusainak munkáiból készült kiállítást pedig Gaál József festőművész nyitotta meg. A kétnyelvű felolvasóesten többek között Darvasi László Wittembergi kőtörők című novellája hangzott el magyarul a szerző előadásában, oroszul pedig Valerij Salavin közreműködésében, aki Esterházy Péter és Kovács András Ferenc egy-egy művének fordítását is bemutatta, majd Gaál József különleges énekszólója zárta az estet. Az ÉS-tárlat, melyen Nádler István, Gaál József, Kovács Péter, Fehér László, fe. Lugossy László, Szikszai Károly, Kopasz Tamás, Szotyori László, Dr. Máriás és mások munkái láthatók, a hónap végéig tart nyitva.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok