2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bécs-Budapest kiállítás a szentpétervári Ermitázsban

2005. november 11.
Ma nyílt az oroszországi magyar évadot lezáró "Bécs és Budapest Szentpétervárott 1870-1920" című kiállítás az Ermitázs három impozáns dísztermében, közel 500 műtárggyal.

A rangos kiállítást Bozóki András magyar, Elizabeth Gehrer osztrák, Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter, valamint az Ermitázs főigazgatója, Mihail Piotrovszkij nyitotta meg. A tárlatot 2006. január 22-ig tekintheti meg a pétervári közönség.

A rangos kiállítás alapjául a 2003-ban a bécsi Harrach palotában nagy sikerrel megrendezett "Az áttörés kora: Bécs és Budapest a historizmus és az avantgard között", valamint a 2004-ben a budapesti Magyar Nemzeti Galériában, a Budapesti Történeti Múzeumban, valamint az Országos Széchényi Könyvtárban bemutatott "Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete" című tárlat szolgált, melyek tömörített változata most az Ermitázsban őrzött műtárgyakkal egészült ki. A kiállítás tárgyait - melyből 390 magyar, 160 osztrák mű - 11 magyar és 6 osztrák múzeum, valamint több magángyűjtő kölcsönözte, és azokat az Ermitázs gyűjteményéből további műtárgyak egészítik ki. A tárlat számos műfajt vonultat fel, a névjegy nagyságú képeslapoktól a nagyméretű festményekig és szobrokig, a viseletektől a vázákig, az üvegablakoktól az épület makettig és épülettervekig, színházi díszletektől a könyvekig. A kiállítás egyik különlegessége a magyar festő, Uitz Béla Ikonanalízise: az 1922-ben készült mű a közép-európai avantgard és az orosz ikonművészet találkozása. A tárlatot Zichy Mihály, a cári udvar egykori hivatalos festőjének Ermitázsban őrzött munkái egészítik ki.

A megnyitót követően az Ermitázs Színházban magyar-orosz-osztrák kamarakoncertet adnak, melyben a magyar Accord Quartet az orosz klarinétos Adil Fedorovval, illetve az osztrák zongoraművész Manfred Wagner-Artzt-al közösen lép fel. A művészek Sosztakovics, Weber és Dohnányi-műveket adnak elő.

November 12-én este az Ermitázs Ifjúsági Központjában magyar film- és koncertprogramra kerül sor "Találkozunk a Moszkva téren" címmel. Török Ferenc Moszkva tér című filmjének vetítése után a film zeneszerzőjének, Temesvári Balázsnak YON nevű zenekara lép fel.

A 2005-ös "Szem előtt Magyarország" címet viselő oroszországi magyar kulturális évad keretében több mint száz különböző programot mutattak be Moszkvában és Szentpétervárott. A zenei programok között volt Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok fellépése, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Rost Andrea hangversenye, a Mirrorworld Quartet és számos magyar jazz-zenész, illetve a Besh O Drom fellépése. A kiállítások közül nagy sikert aratott a moszkvai történeti múzeumban bemutatott "Magyar Királyság két császárság között" kiállítás, a "100 év - 100 báb" bábkiállítás, El Kazovszkij életműtárlata, valamint Maurer Dóra "Valós és virtuális terek" című geometrikus kiállítása. A kortárs és a klasszikus magyar irodalomból Esterházy Péter, Örkény István és József Attila művein keresztül kaphatott ízelítőt az orosz közönség, amely emellett Szabó István és Jancsó Miklós filmjeit is megismerhette. A színház- és táncművészetet a Győri Balett és a Pintér Béla társulat képviselte.

Az ezzel párhuzamosan hazánkban zajló "Kultúra nagykanállal" című magyarországi orosz kulturális évad záróeseményére, a Moszkvai Szólisták koncertjére Jurij Bashmet vezényletével november 18-án kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban.


A kiállítást Bozóki András magyar, Elizabeth Gehrer osztrák, Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter, valamint az Ermitázs főigazgatója, Mihail Piotrovszkij nyitotta meg
A kiállítást Bozóki András magyar, Elizabeth Gehrer osztrák, Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter, valamint az Ermitázs főigazgatója, Mihail Piotrovszkij nyitotta meg


Az Ermitázs készen áll egy budapesti kiállításra Zichy Mihály munkáiból

(mti) Az Ermitázs készen áll egy budapesti kiállításra Zichy Mihály alkotásaiból - mondta a világhírű szentpétervári múzeum főigazgatója, Mihail Piotrovszkij az MTI-nek pénteken, miután Bozóki András magyar, Elisabeth Gehrer osztrák és Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter megnyitotta a Bécs és Budapest a századfordulón (1870-1920) című nagyszabású kiállítást a Néva parti Téli Palotában.

A tárlat - amely oroszországi helyszínre adaptált változata a Bécsben 2003-ban (Az áttörés kora: Bécs és Budapest a historizmus és avantgárd között címmel), majd Budapesten 2004-ben (Klimt, Schiele, Kokoschka és a dualizmus művészete címmel) megrendezett kiállításnak - törzsanyagában is bemutat két olyan illusztrációt, amelyet Zichy Az ember tragédiájához készített.

S ami fő, az Ermitázs gazdag gyűjteményéből - külön katalógussal, de a kiállítás kiegészítéseként - száznál több rajzát, grafikáját, színes nyomatát vette elő Zichynek, aki három cár udvari festője, krónikása volt 1859-től 1906-os haláláig.

A budapesti Zichy-kiállításnak semmi akadálya - erősítette meg Szokolov az MTI érdeklődésére, bár megjegyezte: ezt már az új együttműködési munkaprogramba kell majd beilleszteni az oroszországi magyar és a magyarországi orosz kulturális évad lezárultával.

Bozóki elmondta, hogy javasolta Szokolovnak fiatal művészek vendégszerepléseinek könnyítését minden műfajban, a kulturális kapcsolatok folytonosságának fenntartása végett. Ez a csere segíthet ellensúlyozni, hogy a fiatal magyar nemzedékben már sokkal kevesebben tudnak oroszul (akár csak passzívan is), mint az idősebb generációkban.

Előzőleg Szokolov úgy vélte, hogy az orosz alsóház ez év végéig végleges áldását adja a sárospataki református kollégiumi könyvek visszaadására, rámutatva: ez inkább csak technikai kérdés, hiszen a duma nyáron első olvasatban már túlnyomó többséggel elfogadta a kormány törvénytervezetét, amelyet ő terjesztett elő.

Az orosz miniszter ezt a szentpétervári egyetem bölcsészkarán mondta, ahol magyar kollégájával Magyar termet avattak a 80 éves finnugor tanszéken.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok