2024. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bécsben tárgyalt a kulturális miniszter

2005. május 6.

(MTI) - Bécsben tárgyalt pénteken Bozóki András kulturális miniszter, aki előtt utoljára nyolc évvel ezelőtt vett részt magyar kulturális miniszter kétoldalú tárgyalásokon Ausztriában. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy Franz Morak kulturális és média-ügyekben illetékes államtitkárral találkozott, akivel a "kultúriparról", azaz olyan kérdésekről is tárgyaltak, mint például: hogyan lehet nyereségessé tenni a kultúrát, hogyan lehet működőképessé tenni és milyen módon lehet működtetni azt, hogyan lehet abba jobban magántőkét bevonni. Bozóki kiemelte, hogy tárgyalópartnerét meghívta az európai kulturális miniszterek novemberi találkozójára a Művészetek Palotájába.

Tájékoztatást adott arról, hogy a találkozón szó volt osztrák művészek budapesti fellépési lehetőségeiről, egyebek között a Művészetek Palotájában. Tárgyaltak arról, hogy Ausztria és Magyarország közösen tesz előkészületeket a 2009-es Haydn-évre. Jövőre Ausztria veszi át fél évre az EU soros elnöki tisztét, és ezzel összefüggésben megbeszélték, hogy a Fertő-tónál közös konferenciát rendeznek jövő márciusban. Emellett szó volt arról is, hogyan lehetne méltóképpen megünnepelni az 1956-os magyarországi forradalom 50. évfordulóját.

Bozóki elmondta, hogy az eredetileg ismerkedő jellegűre tervezett találkozón a Collegium Hungaricum bécsi magyar kultúrintézet tevékenységéről, a filmipar helyzetéről, a könnyűzene támogatásáról, valamint az operaházak működtetéséről is véleményt cseréltek. Arról kapott tájékoztatást, hogy a bécsi operaház évente mintegy 18 milliárd forintnak megfelelő összegből gazdálkodik. Hozzáfűzte: - Nekünk pillanatnyilag 5,5 milliárd forintunk van a budapesti operára. Felhívta a figyelmet arra, hogy Bécsben jóval drágábbak a jegyek a budapestinél, és a bécsi operaház teljes kihasználtsággal működik. Elmondta, hogy az osztrák fővárosban közhasznú társaság - nem pedig részvénytársaság - formájában működnek ezek az intézmények - azaz az opera, a balett, a nemzeti színház szerepét betöltő társulat -, amelyek együtt egy holdingot képeznek, amelynek százszázalékos tulajdonosa az állam.

A miniszter elmondta, hogy bécsi tartózkodása alatt rövid látogatást tett az alternatív kortárs művészet egyik fellegvárának tekintett Werkstätten und Kulturhaus központban (WUK), és felkereste a Collegium Hungaricum kultúrintézetet, ahol ezekben a napokban a Pécs-Baranya Napok keretében Zsolnay-porcelánkiállítást láthatnak az érdeklődők.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok