2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Befogadó Európa? Látóhatár 2020

2005. november 4.
Bozóki András: megkülönböztetett szerepe van a kultúrának az európai integrációban
Inkei Péter szervező, Bozóki András miniszter és Békés Pál író a sajtótájékoztatón
Inkei Péter szervező, Bozóki András miniszter és Békés Pál író a sajtótájékoztatón

(MTI) - Megkülönböztetett szerepe van a kultúrának az európai integrációban - hangoztatta Bozóki András kulturális miniszter pénteken Budapesten, a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című, november közepén kezdődő konferencia sajtótájékoztatóján.

"Zökkenőkkel halad előre a politikai és gazdasági integráció" - mondta, utalva arra, hogy több tagállam lakossága nem fogadta el referendumon a közösség alkotmányát; mint hozzátette, a sokszínűség Európa alapvető értéke.

Bozóki András arról beszélt, hogy a multikulturalitás mellett fontos a kultúrák közötti párbeszéd is, meg kell találni a közös pontokat, gyökereket.

"A sok kis kultúra nem élhet egymástól elszigetelten" - fogalmazott a szaktárca vezetője, aki a rendszerváltás utáni magyar kultúrpolitika egyik legfontosabb eseményének rendezte a vezető politikusok és értelmiségiek részvételével létrejövő tanácskozást.

Inkei Péter, a konferencia igazgatója arról beszélt, hogy a tanácskozássorozat előző, párizsi rendezvényén úgy érezték: inkább a dialógus igénye volt jelen, lehetősége kevésbé, ezért ezt az elemet is hangsúlyossá kívánják tenni a programban.

A november 17-én kezdődő háromnapos tanácskozást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a European Forum For Arts and Heritage (EFAH) közösen szervezi; a nyitó ünnepségnek a Parlament, a további programoknak a Művészetek Palotája ad majd otthont.

Bozóki András kulturális miniszter nyári közlése szerint a tanácskozás egy folyamat része, amelynek végén európai kulturális chartát dolgoznak majd ki. A budapesti rendezvény a harmadik lesz a sorban; azt megelőzően Berlinben és Párizsban tartottak tanácskozást, a magyar főváros után Madrid és Varsó következik.


Bozóki András és Bozsik Yvette
Bozóki András és Bozsik Yvette



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok