2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Benedek András: formálódik a partnerség a filmgyártásban

2005. szeptember 27.
Formálódik a partnerség a filmipar, a művészek, a szakpolitika és a finanszírozási oldal között - hangoztatta Benedek András, a kulturális tárca közigazgatási államtitkára egy keddi budapesti konferencián.

(MTI) - "Bár a kultúrafinanszírozás területén nagyon sok feszültség van", Magyarországon és a régióban olyan modell formálódik, amelyben joggal beszélhetünk partnerségről és jó értelemben vett versenyről - tette hozzá a Verseny és együttműködés a filmiparban című tanácskozáson mondott megnyitó beszédében.

Erőss János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a konferencia egyik védnökének vezérigazgatója az eseményen elmondta, "nagy üzlet és nagy kockázat a filmipar", hangsúlyozva, "az üzlet és a kultúra nem egymást kizáró fogalmak.

Szavai szerint a film területén jelenleg Magyarországon sokkal nagyobb a kereslet, mint az annak kielégítésére rendelkezésre álló infrastruktúra.

Mint az MFB a helyszínen kiosztott tájékoztatójában is olvasható, a pénzintézet - a Sikeres Magyarországért Vállalkozói Hitelprogram kertében - a területen dolgozó kis- és középvállalkozásoknak teremtett hitellehetőségeket.

A Nemzeti Filmiroda által nyilvántartásba vett társaságok ezt filmgyártáshoz és -terjesztéshez kapcsolódó beruházásaikhoz, így ingatlanvásárlásra, -korszerűsítésre és -fejlesztésre, gépek, berendezések és felszerelések beszerzésére vehetik igénybe.

A hitelhez 15 százalék saját erővel kell rendelkezniük, a minimális felvehető összeg ötmillió, a maximális pedig egymilliárd forint, amit legfeljebb 15 éven belül kell visszafizetni, mintegy 6,1-6,3 százalékos kamat mellett.


Bankárok a filmesek között

(Az MFB sajtóközleménye)

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB Rt.), a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), a szakmai szövetségek valamint a Raiffeisen Bank és a Sony védnökségével ma szakmai konferenciát tartottak az Uránia Filmszínházban,

"Verseny és együttműködés a filmiparban" címmel.

A közel kétszáz producert, rendezőt, stúdióvezetőt és a filmes szakma műszaki érdeklődőit, vállalkozóit, Benedek András közigazgatási államtitkár (NKÖM) köszöntötte. "Akik ma eljöttek, azok egy fellendülésben lévő kreatív iparág képviselői. A filmtörvény, a filmes intézményrendszer átalakítása, a sok feszültség után egy olyan modell formálódik, amelyben a partnerségnek jelentős szerepe van."

Erős János, az MFB Rt. vezérigazgatója megnyitó beszédében utalt arra, hogy "amiben a bankárok üzleti fantáziát látnak, abba érdemes befektetni, mert az már nem az ábránd, hanem az üzlet világa és ebbe bekerült a magyar filmipar is."

Aladics Sándor, az MFB Rt. vezérigazgató-helyettese a filmhitel részleteit ismertető előadásában hangsúlyozta, hogy amikor minden gazdasági szektor a saját komporatív előnyét próbálja kihasználni, akkor a filmiparnak is meg kell adni azokat a forrásokat, amelyekkel versenyképessé válik. Ebben kíván partner lenni az MFB filmhitel programjával.

A filmhitel célja: a filmgyártási és filmforgalmazási infrastruktúrát szolgáló kapacitásfejlesztéshez kapcsolódó beruházások ösztönzése

Finanszírozható terültek:

1./ A filmgyártáshoz szükséges beruházások (technológiai beruházások, filmstúdiók létesítése, filmtechnikai felszerelések, szállítóeszközök, filmes kellékek)

2./ A filmterjesztéshez kapcsolódó beruházások (forgalmazással kapcsolatos beruházások, a film videón és DVD-n történő kiadásával és értékesítésével kapcsolatos beruházások, mozi üzemeltetéssel kapcsolatos beruházások).

A filmhitel jellemzői:

-Hitelösszeg: 5-1000 millió forint

-Saját erő: a beruházás nettó költségének 15 %-a

-Kamat: 3 havi EURIBOR + maximum 4 %/év (megközelítőleg max.6.1-6.3%)

-Lejárat: legfeljebb 15 év, maximum 2 év türelmi idővel

-A hitelkérelemhez mellékelni kell a Nemzeti Filmiroda által kiadott igazolást, amely a hiteligénylő nyilvántartásban szereplő adatait tartalmazza.

Budapest, 2005. szeptember 27.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok