2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András bemutatkozó látogatást tett a katolikus egyház vezetőinél

2005. március 22.
Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere bemutatkozó látogatást tett a Magyar Katolikus Egyház vezetőinél kedden; a budapesti megbeszélésen szó volt a hajdani egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről és a vatikáni-magyar vegyes bizottság munkájáról is.
Gulyás Kálmán, Bozóki András és Seregély István
Gulyás Kálmán, Bozóki András és Seregély István

A találkozón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Veres András püspök, a testület titkára vett részt, jelen volt továbbá Gulyás Kálmán, a minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára.

A tanácskozást követően Seregély István és Bozóki András is úgy nyilatkozott, hogy jóindulatot tapasztalt a másik fél részéről.

Seregély István elmondta, hogy köszönettel fogadta az ígéretet arra: minden témát, amiben kérdésük lenne, Bozóki András az államtitkáron keresztül "saját ügyének tekinti".

Beszámolt arról: a megbeszélésen szó volt a vatikáni-magyar vegyes bizottság munkájáról, amely hosszú távon kívánja a még függőben lévő kérdéseket rendezni a Magyar Katolikus Egyház és a Magyar Köztársaság között.

Ezek elsősorban a szociális és az oktatási minisztériumot, illetve területet érintik - fűzte hozzá, bizakodását fejezve ki, hogy a "kölcsönös jóakarat (...) előbb-utóbb megoldást talál".

Bozóki András elmondta, hogy az állam és az egyház viszonyáról és az ingatlanrendezés kérdéseiről beszélgettek, emellett oktatási kérdéseket is érintettek.

Kiemelte, örömmel fogadta a vatikáni-magyar vegyes bizottság minapi ülését; a testület tárgyalásai áprilistól szakértői szinten folytatódnak. A grémium a tervek szerint május végén tartja következő tanácskozását.

A kulturális miniszter közölte, megegyeztek abban: "aktuális politikai kérdésekben, ha elképzelhető is részterületeken konfliktus a parlamenti pártok és (...) az egyház között, akkor is ezeket a konfliktusokat részkonfliktusoknak tekintjük és jóindulattal kezeljük".

"Úgy gondoljuk, hogy ezek nem lehetnek akadályai a normális együttműködésnek, a kooperációnak a jövőben" - tette hozzá.



Bozóki András szólt arról, hogy beszéltek a magyar alkotmányról, a költségvetési törvényről, a vatikáni-magyar megállapodásról is, így például arról, hogy ezek szövegét érdemes tanulmányozni, illetve hogy a költségvetési törvény ellentétben áll-e a vatikáni egyezmény szövegével.

Mint elmondta, a nyolc éve megkötött megállapodás egyes definíciói kapcsán van csak esetleg vita vagy nézeteltérés közöttük, arról, hogy egyes fogalmak konkrétan milyen tartalommal bírnak.

"Tehát ezt nem nevezném módosításnak, legfeljebb értelmezésnek" - tette hozzá kérdésre válaszolva a miniszter.

Az ingatlanrendezés tervezett felgyorsítása kapcsán megerősítette, hogy "ez meg fog történni".

"A kormány már elkötelezte magát, hogy ezt lényegesen felgyorsítja és egy időhatár is elhangzott, 2006 nyara" - mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy az eredeti rendelkezések értelmében a folyamatnak 2011-ig kell lezárulnia.

Seregély István érsek arra a kérdésre, kívánnak-e majd élni a felgyorsítás érdekében tervezett, az egyházi követelések banki megvásárlását célzó, ám nem kötelező hitelkonstrukció lehetőségével, azt mondta: "mi nem akarjuk a magyar államot olyan gazdasági helyzetbe, kényszerhelyzetbe sodorni, ami ennek a vállalt, közös határidőnek a megváltoztatására kényszeríti".

"Nem akarunk, ez az igazság" - közölte a püspöki konferencia elnöke.

Bozóki András hozzáfűzte: "elképzelhető az, hogy amennyiben a gazdasági helyzet következtében visszább kell fogni a költségvetést, akkor a közteherviselés értelmében mindannyian ennek szellemében járunk el, összhangban ugyanakkor a vatikáni megállapodással is".

A miniszter végezetül elmondta, hogy a későbbiekben szeretne bemutatkozó látogatást tenni a többi egyháznál is.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok