2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András: meggyengülhet az Európa-eszmény, a kultúra szerepe

2005. november 17.

(MTI) - A miniszter szerint a kultúra sokat tehet, hogy megoldódjon ez a válságközeli helyzet.

A háromnapos budapesti tanácskozást a kulturális demokrácia új koncepciójának keresése jegyében rendezik meg, az eseményre tizenhat kulturális miniszter, értelmiségiek és művészek érkeznek az Európai Unió tagállamaiból. A konferencia résztvevőit az a törekvés vezérli, hogy az európai integráció és fejlődés folyamatában nagyobb szerep jusson a kulturális tényezőnek.

Bozóki András a tanácskozás honlapján olvasható üzenetében arról ír, hogy nem csak a "régi" európai államokat jellemzi a lelkesedés hiánya, a hazai és az európai politikával való elégedetlenség és a bevándorlók egyre durvább elutasítása. A társadalmi befogadóképesség nem tudott lépést tartani a tagállamok számának hirtelen növekedésével. Az európai országokban mindenütt szembesülni kell egyebek mellett azzal a kérdéssel, hogy európaivá válhatnak-e a bevándorlók is? "Minthogy nincs politikai konszenzus és nem látjuk az EU jövőbeli alakulását, még bizonytalanabbnak érezzük magunkat, ezért nem tudunk megbékélni a sokféleség növekedésével" - fogalmaz Bozóki András.

A miniszter meggyőződése szerint a kultúrának hatalmas szerepet kellene játszania a megnövekedett Európa közös értékeinek újrafelfedezésében, újraértékelésében és megerősítésében; minden írónak, teoretikusnak, társadalomtudósnak, művésznek, kulturális szervezőnek és közösségi vezetőnek szerepet kellene vállalnia ebben a folyamatban.


Befogadó Európa? Látóhatár 2020

nemzetközi kulturális konferencia

Befogadó Európa? Látóhatár 2020 címmel háromnapos nemzetközi kulturális konferencia kezdődik ma Budapesten. A kulturális demokrácia új koncepciójának keresése jegyében megrendezendő tanácskozásra tizenhat kulturális miniszter, értelmiségiek és művészek érkeznek az Európai Unió tagállamaiból. A konferenciát a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, illetve az európai kulturális színtér legaktívabb civil képviselőit és lobbistáit tömörítő Művészetek és Örökség Európai Fóruma (EFAH) közösen szervezi.

A nagyszabású tanácskozás csütörtök esti nyitóünnepélyén a Parlamentben beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter. Felszólal Ján Figel, a Bizottság szlovák nemzetiségű új kulturális biztosa, a nyitóelőadást Alain Touraine francia szociológus tartja.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok