2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András akár hosszabb távon is vállalná a miniszterséget

2005. február 15.
A hétfőn hivatalba lépett Bozóki András kultuszminiszter akár 2006 után is vállalná a tárca vezetését; az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában azt mondta, úgy gondolja, hogy a kormánypártok megnyerik a következő parlamenti választást.
Bozóki András hétfőn, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitó napján tette le a hivatali esküt
Bozóki András hétfőn, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitó napján tette le a hivatali esküt

(mti) "Arra gondoltam, hogy egy ilyen kihívás elől nem lenne szabad megfutamodni, végül is ez egy dicsőség" - mondta az új miniszter, megemlítve, hogy amikor a kormányfő megkereste, három nap alatt döntötte el, vállalja a miniszterséget.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy elfogadott-e a személye a magyar belpolitikában, úgy válaszolt: nagy meglepetést keltett a jelölése, de eddig mindkét oldalról pozitív visszhangot kapott.

Mint mondta: az ellenzék bevonását célzó új politika - amelyre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a köztársaságról szóló beszédében utalt, vagyis hogy a populista demagógia, a médiapolitizálás helyett őszintén kell beszélni a problémákról - talán elérheti, ha nem is az ellenzéket, de annak támogatóit.

"Ebben nekem is lehet szerepem" - hangsúlyozta.

Első feladata hivatali stábjának felállítása, mivel elődje, az MSZP elnöki posztját immár főállásban betöltő Hiller István több munkatársát magával vitte. Bozóki András maximálisan megbízik a minisztérium apparátusában, és a "hiányposztokat" belülről töltötte fel.

A későbbiekre vonatkozóan azt mondta: a költségvetés adott, behatárolja a lehetőségeket erre az évre. Az esetleges újabb forrásokat megpróbálja majd olyan célzott támogatásokra fordítani, amelyek esetében viszonylag kevés pénzzel is érzékelhető eredményt lehet elérni. Ilyen lehet például a vidéki kultúrházak felújítása.

"De emellett nagyon fontosnak tartom azt, hogy nyissak a fiatalok felé, és a kultúra többrétegűségét felmutassam" - mondta. Hozzáfűzte: ez utóbbi alatt azt érti, hogy a nemzeti kultúra nem egy homogén egység, hanem csoportidentitásokon alapuló szubkultúrákból épül fel.

Kiemelte: szimbolikus szempontból is fontos a kultuszminiszter szerepe, hiszen azzal is üzen, hogy hova megy el; elfogadja-e a társadalom részének például a gördeszka-kultúrát vagy olyan zenéket, amelyek még nem váltak a főáram részévé.

Elmondása szerint nem kívánja és nem is lehet a magas kultúrát szembeállítani a kis közösségek kultúrájával.

Bozóki András arról is beszélt, személyes ízlése nem tükröződhet a kultúrpolitikában, mert miniszterként arra kell figyelnie, hol van a kultúra helye a modern Magyarországon a társadalompolitika egészében. Ezzel együtt megemlítette, kedvencei közé tartoznak egyes zenei szubkultúrák, és nagyon szereti a komolyzenét, a képzőművészetet, valamint az építészetet.

Hangsúlyozta ugyanakkor, nem elkötelezettje egyiknek sem a másik ellenében, ha bármilyen területen jó projekttel találkozik, akkor kész támogatni azt.

Az előtte álló miniszteri feladatok közül a "legkarcosabbnak" a pénzek megtartását és megszerzését mondta. Azt szeretné, hogy "semmiféle elvonás ne érintse a kultúrát".

Azt is hangsúlyozta, hogy mindenkivel kész tárgyalni. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az egyházi ügyek is a kultusztárcához tartoznak.

Arra a kérdésre, hogy esetleg 2006 után is vállalná-e a minisztérium vezetését, azt felelte: "el tudom képzelni, a politikában az ember soha ne mondja azt, hogy soha".

"Természetesen állok elébe" - fogalmazott a hosszabb távú kihívást illetően.


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd

Mádl Ferenc köztársasági elnök gratulál Bozóki Andrásnak miniszteri kinevezésekor
Mádl Ferenc köztársasági elnök gratulál Bozóki Andrásnak miniszteri kinevezésekor

A miniszteri bársonyszékben
A miniszteri bársonyszékben

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok