2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András és Demszky Gábor bejárása a volt óbudai gázgyár területén

2005. augusztus 18.
Bozóki András fontos, a közeljövőben meghatározó kulturális és informatikai projektnek nevezte a tervezett fejlesztést.
Demszky Gábor és Bozóki András közösen járta be a területet, melyen közel 80 épület áll
Demszky Gábor és Bozóki András közösen járta be a területet, melyen közel 80 épület áll

(MTI) - Bozóki András kulturális miniszter szerint már jövőre megindulhatna a volt óbudai gázgyár területére tervezett fejlesztés, amelyet Demszky Gábor főpolgármester a környezet jelenlegi erős szennyezettsége ellenére 2010-re megvalósíthatónak lát - erről csütörtökön beszéltek újságíróknak a helyszínen tartott bejáráson.

Bozóki András fontos, a közeljövőben meghatározó kulturális és informatikai projektnek nevezte a tervezett fejlesztést.

Mint mondta, a környezeti károk elhárítása után a területre költözne a gázmúzeum, a műszaki és a repülési, de akár az építészeti múzeum is, egyfajta múzeumi negyedet alkotva.

"Nagyon örülünk annak, hogy az elképzeléseink nagyon közel állnak a budapesti önkormányzat infopark elképzeléséhez" - mondta.

A miniszter felidézte: elképzeléseik végső formába öntésére tavasszal vegyes bizottságot hoztak létre a tárca és a főváros által felkért szakértők részvételével. A testület eddig egyszer ülésezett, szeptemberben vagy augusztus végén tanácskozik ismét.


Demszky Gábor szerint a kulturális és informatikai cél mellett a tudományos ismeretterjesztés lehetne a fő funkció; az egész területet "egyfajta tudásvárosközponttá" tennék.

A főpolgármester a várható költségekről mindössze annyit mondott, hogy "rendkívül drága beruházásról van szó"; nagyon szennyezett a talaj és az épületek is. Arra a kérdésre, kinek a kötelessége a talajszennyezés megszüntetése, úgy fogalmazott: "ez a gázművek tulajdona volt és használta, a kárt a gázművek okozta, a gázműveknél van erre egy elkülönített keret".

Bozóki András kiemelte: maga a projekt független az Európa Kulturális Fővárosa pályázattól, attól függetlenül mindenképpen megvalósul. A miniszter rámutatott arra, hogy a beruházás meghaladja a tárca kereteit, ahhoz kormányszintű garancia szükséges.

Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az Országos Műszaki Múzeum főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a műemléki védettség alatt álló épületeket intézményük kapná meg.

Még 2000-ben elkészített koncepciójuk szerint az egyik toronyban Foucault-ingát szerelnének fel, a műhelyépületben visszaállítanák a korszak gyárberendezését, az óraházban látványtárat alakítanának ki, míg a víztoronyból kilátó, a kazánházból rendezvényépület lenne - sorolta.

A főigazgató közölte, hogy már az első kiállításukat is megtervezték: ez elképzelésük szerint egy informatikai tárlat lenne.

A gázgyár 1914-től hetven éven át, 1984-ig működött, azt követően 1988-ban lebontották a kemencéket, a széntárolókat, kokszolókat. A 78 épületet, ezen belül 18 műemléki védettségű létesítményt magában foglaló, 210 ezer négyzetméteres területet a Főgáz Rt. ez év január 1-jével adta át a főváros birtokába.





A kulturális tárca gázgyárral kapcsolatos elképzelését Demszky Gábor kérésére egy szakmai programban készíti el, amit augusztus 20-a után ad át a főpolgármester úrnak.

Az Országos Műszaki Múzeum az ötödik évtizedet kezdi meg kiállítóhely nélkül, bár a raktárai tele vannak értékes műtárgyakkal. Felmerültek ugyan lehetséges épületek, mint az Olof Palme ház, a Millenáris Park, az Infopark és mások, de a tervekből soha nem valósult meg semmi.

Az óbudai Gázgyár múzeumi hasznosítása először 2000-ben merült fel.

Bár számítógépen sok mindent megtalálhatunk, de az ugye nem kérdés, hogy a virtuális valóság nem helyettesítheti a kézzelfogható műtárgykultúrát.

A belvárostól messze van az óbudai Gázgyár, de számos külföldi példa bizonyítja, hogy ezek milyen sikeresen működnek:

Itt van például a valenciai Művészet és Tudományok Városa. Amikor felépült ez a hatalmas kulturális centrum, egy külvárosi negyedet egy csapásra a város második szívévé tett. A létesítményben opera, IMEX mozi (a mozi teljes felületére vetítenek körbe) természettudományi múzeum és egy óriási akvárium kapott helyet.

A Ruhr vidéken egy hatalmas gáztartályban alakítottak ki éttermeket, múzeumot, sportcentrumot és szórakozóhelyet. Az oberhauseni Gazometer nagyon népszerű szabadidős létesítmény lett.

Ha a Műszaki Múzeum értékes történeti gyűjteményét egy modern tudományos múzeum egészítené ki, akkor ez lehetne Budapest egyik legnagyobb látványossága.

A hatszintes, föld alatt kialakított barcelonai CosmoCaixa tudományos múzeum is rengeteg látogatót vonz. Csodákat mutatnak be: az épületben gyökeret eresztett egy dzsungel, óriási kőfalak között sétálva tárul fel a látogatók előtt Spanyolország földtana. Fantasztikus ötletekkel mutatják be a DNS szerkezetét és a csillagászati feketelyukak kialakulását is.


A barcelonai CosmoCaixa tudományos múzeum
A barcelonai CosmoCaixa tudományos múzeum


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok