2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András az Európa kulturális fővárosa pályázatokról

2005. július 8.

(MTI) - Bozóki András - miután Sopron és Győr vezetőitől tájékozódott a két település második fordulóra történő felkészüléséről - győri sajtóértekezletén kijelentette: Győrt és Sopront egyaránt alkalmasnak tartja felkészültsége alapján, hogy elnyerje 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet.

A miniszter szerint a második fordulóban versenyben maradt hét településnél a "lelkesedés fokában" tapasztalható különbség.

Elmondta, hogy a városok egy része pályázatában történelmi értékeit, tradícióit helyezi előtérbe. Sopron Liszt Ferencet állítja pályázatának fókuszába, Pécs a Zsolnay tradíciót és a mediterrán légkört hangsúlyozza, Eger a borkultúrát helyezi előtérbe. Ugyanakkor Miskolc éppen az arculatváltásra összpontosít. A város hagyományos imázsát szándékozik átformálni, Miskolctapolca, Lillafüred és a Miskolci Nemzeti Színház előtérbe állításával.

Fontosnak mondta, hogy olyan beruházásokat tervezzenek a települések, amelyek az adott város fejlesztési folyamatába beilleszthetőek.

A miniszter beszélt a cím elnyerésének hozadékáról. Hangoztatta: az Európai Unió szerény összeget ad a nyertes városnak a felkészülésre. Megítélése szerint sokkal inkább az hozza a bevételt, amit az elnyert rang jelent, s ami a turistákat, a kultúrát szerető embereket Európa kulturális fővárosába vonzza 2010-ben.

A második fordulós pályázat leadási határideje augusztus 17. A pályázatokat 15 fős bírálóbizottság értékeli, s tesz javaslatot a nyertesre. A döntés október közepén várható. A döntésért a kormány vállalja a politikai felelősséget.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok