2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András kulturális miniszter Kínában

2005. szeptember 16.
Hivatalos látogatáson Kínában járt Dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A művészeti élet helyi vezetőivel találkozott Pekingben, Hong Kongban és Sanghajban, valamint a Kínai Magyar Kulturális Heteket megnyitó eseményeken is részt vett a tárcavezető. Részletes beszámoló és képriportok.
Bozóki András magyar és Sun Jiazheng kínai kulturális miniszter
Bozóki András magyar és Sun Jiazheng kínai kulturális miniszter

A magyar filmtörvény nyújtotta előnyökről, koprodukciós lehetőségekről, kölcsönösen megrendezett filmhetekről tárgyalt Bozóki András szeptember 8-án Zhao Shi-vel, a Kínia Állami Rádió, Filmügyi és Televízió Hivatal vezetőjével. Mindketten szorgalmazták egy kínai-magyar audiovizuális együttműködésről szóló megállapodás létrejöttét. Ezt követően Bozóki András Sun Jiazheng kínai kulturális miniszterrel találkozott, akivel aláírták a 2006-2006. évekre szóló kulturális együttműködési munkatervet. A két miniszter megállapította, hogy az országai között kulturális kooperációnak a film és az irodalom lehet a két legmeghatározóbb területe. A megállapodás elsősorban a filmekre koncentrál, de Bozóki András a szakemberek cseréjét is kiemelte, valamint azt, hogy három éven belül a budapesti Szépművészeti Múzeum kínai művészeti tárlatot fogad be. Ennek témáját később határozzák meg a szakemberek. A Tianqiao Színházban rendezett "Magyar esttel" vette kezdetét a pekingi magyar kulturális hét programsorozata. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde után elhangzott a magyar és a kínai kultuszminiszterek megnyitó üzenete, majd szintén Bozóki András ajánlotta a közönség figyelmébe a színház előterében található "100 év - 100 báb" című bábkiállítást. A magyar filmhét pénteken Bozóki András szavaival vette kezdetét, aki ezt követően egy kortárs magyar kiállítást is megnyitott. A tárlaton Eperjesi Ágnes festőművész, Bukta Imre képzőművész, Roskó Gábor festőművész munkáit, valamint Kónya Réka és Bukta Imre installációit tekinthetik meg a látogatók.

Hong-Kongban kulturális együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá szeptember 10-én Bozóki András Patrick Hoval, a hazai ügyek miniszterével, amely az első ilyen dokumentum hazánk és a volt brit gyarmati terület között. A Tarr Béla műveit bemutató Hong-Kong-i filmhetek megnyitóján az új magyar filmes generációk tehetségét, aktív jelenlétét is kiemelte a tárca vezetője. A rendezvényeken részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

A kulturális együttműködés legkülönfélébb módjairól esett szó azokon a találkozókon is, amelyeken szeptember 11-12-én Sanghajban vett részt a miniszter. A magyar kulturális tárca küldöttségét a kulturális ügyekért felelős sanghaji főpolgármester-helyettes, Yang Xiaodu, a Kulturális, TV-, Rádió- és Filmügyi Hivatal vezetője, Liu Jian, valamint a Sanghaji Művészeti Fesztivál vezetője, Chen Shenglai is fogadta. A megbeszéléseken Bozóki András kifejtette, hogy Magyarország jelen kíván lenni a nemzetközi kulturális központtá váló Sanghajban. Ezt a törekvését a sanghaji városi kormányzat maximálisan támogatja. Az elkövetkezendő három évre szóló kínai-magyar kulturális együttműködési munkatervben foglalt programok egy része Sanghajban is megvalósul majd. Mind a magyar, mind a sanghaji fél kiemelt figyelmet fordít a jövőben a nem kormányzati kulturális együttműködés előmozdítására, kedvező feltételrendszerének kialakítására. Így például intenzívebbé kívánják tenni az együttműködést a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivállal, amelyen 2004-ben két magyar művészegyüttes is sikerrel szerepelt. Ez évben a Művészetek Palotája és más szervezetek is részt vesznek a Fesztivál idején zajló művészeti vásáron, és jó esély van arra, hogy ezen alkalommal szándéknyilatkozatot írjon alá a Művészetek Palotája és a Fesztivál, ami kaput nyithat a magyar kulturális élet szereplői számára a sanghaji kulturális piacon történő megjelenés felé. Sanghaji részről ugyanakkor neves magyarországi fesztiválokon való részvétel (Sziget, Budapesti Tavaszi Fesztivál stb.), illetve e rendezvények tapasztalatai iránt érdeklődnek. Kína világhírű konzervatóriuma, a Sanghaji Zeneművészeti Főiskola is kész kapcsolatainak szorosabbra fűzésére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel. A jövőben több hallgató és művész jelenlétére számítunk magyarországi képzéseken és kulturális eseményeken. A Sanghaji Konzervatórium és a Kodály Intézet pedig várhatóan szándéknyilatkozatot ír majd alá, amelynek a képzési lehetőségeken túl része lesz hallgatókból álló együttesek kölcsönös fellépése is. A Sanghaji Iparművészek Szövetsége konkrét tárgyalásokat folytat magyarországi partnerekkel cserekapcsolat létrehozásáról. Az erre vonatkozó dokumentum aláírására a közeljövőben kerülhet sor. Bozóki András Sanghajban a Zeneművészeti Főiskolára és az Iparművészeti Múzeumba is ellátogatott.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok