2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András: megőrzi kondícióit, de takarékoskodik jövőre a kulturális tárca

2005. október 16.
Bozóki Andrásnak, a nemzeti kulturális örökség miniszterének elmondása szerint tárcája megőrzi tavalyi kondícióit a 2006. évi költségvetésében, 102 milliárd forinttal gazdálkodik, ami a jelenlegi intézményrendszer fenntartása mellett lehetőséget nyújt új feladatokra is.
Bozóki András miniszter és Batiz András kormányszóvivő
Bozóki András miniszter és Batiz András kormányszóvivő

(MTI) - A miniszter szombaton Budapesten, a rendkívüli kormányszóvivői tájékoztató vendégeként ismertette a tárca jövő évi elképzeléseit. Kitért arra, hogy a kulturális minisztérium ésszerűsítésre, takarékosságra is törekszik: 10 százalékkal csökkenti saját működési költségeit, ami magában foglalja feleslegessé vált tevékenységek leépítését, a bürokrácia csökkentését, valamint a tárca egyik működési alapját jelentő nemzetközi kapcsolatokon túlmenő külföldi utazások mérséklését.

Bozóki András a kulturális esélyteremtést, az esélyegyenlőséget sorolta a tárca 2006-os prioritásai közé. Erre mutat a szóvivői tájékoztató helyszíne is: a minisztérium Kazinczy utcai épülete mellett október elsején megnyílt Alternatív Kulturális Közösségek Uniója (AKKU), amelyet használni tudnak kulturális célokra a gyengénlátók, a mozgássérültek és a siketek is.

Hangsúlyozta, hogy 2006-ban a tárca költségvetése mellett lesznek külső források is: a nem az önkormányzatok saját forrásaiból származó, hanem a számukra kiosztott kultúrára felhasználható pénzből 2,2 milliárd forint, több mint 30 milliárd forintnyi hitel kluboknak, illetve több tízmilliárd filmekre és főként kulturális célokra is megpályázható uniós pénz.

A miniszter a már meglévő és folytatódó új projektek közé sorolta a Közkincs Programot, amely keretében 3 milliárd forint áramlik a kultúrába, 185 településen újul meg a könyvtár, művelődési ház, emlékház, alkotóház, ifjúsági klub. Kiemelte a 20 milliárd forintos hitelprojektet, amelynek kamatait és a tőke egy részét a tárca magára vállalja.

A támogatások több mint fele 2.000 fő alatti, hátrányos helyzetű kistelepülésre megy, s ennek lesz munkahelyteremtő hatása is.

Említette, a vidéki klubtámogatások (PANKKK) program folytatását, amely keretében ezer zenei klub koncertprogramját támogatják, illetve mintegy 3 ezer élőzenei koncert valósul meg.

A könnyű-, kortárs- és rockzene 200 millió forintos támogatása mellett a komolyzene mintegy nyolcmilliárdot fog kapni - hangsúlyozta.

Bozóki András a jövő évi tervek közül prioritásként emelte ki a Bartók-jubileum, valamint az 1956-os forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplését.

A Bartók-jubileum kiterjed külföldre is: három kontinensen, 25 országban zajlik le mintegy 150-200 zenei rendezvény.

A költségeket 200 millió forintban meghatározó miniszter elmondta, hogy mindkét évforduló fontos szerepet játszik a 2006 tavaszán kezdődő, 2007-re is átnyúló németországi magyar kulturális évadban.

Értékelése szerint Németország - Kertész Imre Nobel-díja, Esterházy Péter, Dalos György, Nádas Péter alkotásai miatt is - kiemelt szerepet játszik a magyar kultúrában.

Fontos eredménynek nevezte, hogy 2006 tavaszán végre elkezdhetik építeni a berlini Collegium Hungaricumot, amelyet az évad végén adnak át a német főváros központjában.

Kérdésre válaszolva Bozóki András elmondta, hogy a nagyszabású orosz és német kulturális évadok után, 2007-et követően Magyarországgal hasonló méretű országokban, így Görögországban és Írországban gondolkodnak ilyen rendezvénysorozatok kapcsán.

Kitért arra, hogy jövőre 2,7 milliárd forint jut múzeumi rekonstrukciókra, ami magában foglalja a Nemzeti Múzeumot, a Természettudományi Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, valamint a szentendrei skanzent.

A miniszter a nagy nemzetközi kiállítások folytatását ígérte: a Szépművészeti Múzeumban a Luxemburgi Zsigmond korabeli művészetet és kultúrát, valamint Van Gogh festészetét, a Nemzeti Galériában Matisse és a magyar vadak című tárlatot, a Természettudományi Múzeumban a múmiák titokzatos világát ismerhetik meg a látogatók.

Vidéken folytatódik a látogatóbarát kiállítások felújítása, illetve vári rekonstrukciók, valamint örökségvédelmi kiadások is lesznek, amelyek magukban foglalják a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukcióját, valamint a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyet is.

Örökségvédelemre 750 millió forint jut jövőre.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok