2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András nyitotta meg Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivált

2005. augusztus 23.
Az első eseményt Móricz Zsigmond harangozta be a Magyar Rádióban, akinek annyira megtetszett a rendezett szőlőültetvények látványa, hogy birtokot vásárolt a város határában.


(MTI) - Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg Kecskeméten a Hírős Hét Fesztivált, melyet 1934-ben rendeztek meg először az alföldi városban.

A miniszter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy kulturális miniszterként örül annak, hogy az egykori mezőgazdasági termékbemutató ma már összművészeti fesztivállá vált.

"Nem csak a fütyülős barack és a futóhomok jelenik itt meg, hanem a táncok, a bor, a borrendek vonulása, a népművészet, népi kultúra, amiről már csak Kodály felfedezései nyomán is nagyon híres ez a város" - mondta.

A Hírös Hét 71 évvel ezelőtti megrendezésétől, a nagy gazdasági világválságban a fejlődésében megtorpant, akkor 80 ezer lakosú nagyváros vezetői a fellendülést várták.

A fesztivál beváltotta a reményeket, mert 1934-ben több mint hatvan ezren keresték fel a rendezvényeket, közülük több mint 25 ezren érkezetek az ország más részeiből és külföldről.

Az évszázados hagyományokra visszatekintő szőlő és gyümölcstermesztés ismét fellendült, sikerült újabb piacokat szerezni.

Az első eseményt Móricz Zsigmond harangozta be a Magyar Rádióban, akinek annyira megtetszett a rendezett szőlőültetvények látványa, hogy birtokot vásárolt a város határában.

A mára jelentősen átalakult Hírös Hét szakmai rendezvényeinek választékából kiemelkedik a borrendek konferenciája, az Alföld jövőjével foglalkozó fórum, és a kertészeti és élelmiszeripari termékbemutató, de a fesztivál programjai között található a Nyári Jogi Akadémia is, ahol az igazságügyi tárca vezetője is előadást tart.

A kulturális programok vasárnap estig tartanak, ahol a Benkó DixieLand Band és a NOX együttes is fellépnek. A Hírös Hét keretében nyílt meg a Japán Napok rendezvénysorozata is.

A fesztivál megnyitóján adta át Robert Antretter, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének alelnöke Szécsi Gábor polgármesternek az Európa Plakettet.

"A tolerancia, a barátság és a megbékélés területén végzett tevékenysége elismeréseként Kecskemétet a béke, a szabadság és az emberi jogok legrégebbi plakettjével tüntette ki az Európa Tanács parlamenti gyűlése" - mondta Robert Antretter köszöntőjében.


GORDON ESZTER KÉPRIPORTJA


Szécsi Gábor kecskeméti polgármester és Bozóki András kulturális miniszter
Szécsi Gábor kecskeméti polgármester és Bozóki András kulturális miniszter
Látogatás a Petőfi népe főszerkesztőjénél
Látogatás a Petőfi népe főszerkesztőjénél
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok