2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András: régi álom vált valóra New Yorkban

2005. október 5.

(MTI) - A szaktárca vezetője szerdán ez alkalomból az MTI-nek elmondta, elődei 1997 óta keresték az intézmény helyét. A központ sokáig a konzulátus épületében működött, ily módon azonban alkalmatlan volt egy nyitott kulturális funkció betöltésére - tette hozzá.

Bozóki András hangsúlyozta, hogy a külföldi magyar kulturális intézeteknek "egyre inkább kulturális menedzseri hálózat kialakítása és felerősítése felé kell haladnia".

Az intézetek helyzetét áttekintve elmondta: nemrégiben új székházba költözött a tallini központ, tavaly decemberben megnyílt a brüsszeli magyar intézet, és jövő tavasszal elkezdődik a berlini Collegium Hungaricum új épületének létrehozása. Az utóbbi létesítményt, amely német befektetői tőke bevonásával épül, 2007-ben adják át.

Beszámolt továbbá arról, hogy új épületbe költözik a varsói magyar intézet is: ez 2006 közepén, második felében történhet meg, a felújítás jövő tavasszal várható.

Elmondta még, hogy Bécsben e hét végén lesz a múzeumok éjszakája, amelynek keretében az ottani Collegium Hungaricum is nyitva tartja galériáját.

"Nemsokára lesz Bukarestben egy közös román-magyar kormányülés, és fontos számunkra az, hogy sikerüljön elérni, hogy megnyithassuk a sepsiszentgyörgyi fiókintézetet is, amiről hosszas-hosszas tárgyalások folynak a román féllel" - mondta Bozóki András.

Kiemelte, hogy október 10-30. között magyar kulturális hónap zajlik Bukarestben, ezért számára különösen fontos az ottani látogatás.

Említést tett arról is, hogy Oroszországban most zajlik a magyar kulturális évad, amelynek záró akkordjaként november 11-től látható az Ermitázsban a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a bécsi művészettörténeti múzeum közös szervezésében a Bécs-Budapest-Szentpétervár - historizmus és avantgárd között című kiállítás, amelynek megnyitóján személyesen részt vesz.

A miniszter elmondta, hogy október 20-24. között rendezik meg a magyar kultúra napjait Pozsonyban, ahová ez alkalomból szintén kiutazik.

Decemberben az uniós elnökséget betöltő Nagy-Britanniában lesz a kulturális miniszterek informális találkozója, azt megelőzően november 27-én Londonban zsidó kulturális napokat rendeznek, amelynek fontos része a magyar zsidó kultúra bemutatása - fűzte hozzá.

A stuttgarti intézet november 14-én ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját komolyzenei koncerttel, magas rangú német és magyar vendégek részvételével - mondta Bozóki András.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok