2024. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András a szellemi örökség digitalizálásáról

2005. augusztus 22.
Az elektronikus közigazgatás kiépítésében és működésében főszerepet szán a levéltáraknak a kulturális tárca - mondta Bozóki András miniszter Egerben, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén.
Bozóki András miniszter Egerben, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén
Bozóki András miniszter Egerben, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén

(MTI) - Mint hangsúlyozta, a levéltár a múlt és a nemzeti kultúra őrzője, dokumentumai a jövőben új adathordozókon jelennek majd meg. Mindez az eddigiektől eltérő szakértelmet kíván a levéltárakban dolgozóktól - mutatott rá a miniszter.

Ehhez informatikus levéltárosokat kell képezni, illetve átképzésre lesz szükség, ez a feladat főként a kulturális és az oktatási minisztériumra hárul - tette hozzá.

A levéltári munkában előrelépést jelent, hogy 2006 januárjától egységes számítógépes rendszer használatára állnak át. Ezt a fejlesztést 50 millió forinttal támogatta a kulturális tárca.

Bozóki András elmondta, hogy Magyarországon 85 intézményben 385 ezer iratfolyóméter dokumentum található; az elsődleges cél a legrosszabb állapotú dokumentumok digitalizálása, majd folyamatosan az egész anyag feldolgozása.

Közölte: a tárca szakmai és informatikai stratégiája év végére elkészül. Megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alapprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez pályázat útján juthatnak hozzá az intézmények.

Bozóki András kifejtette, hogy az alapprogram tervezett reformja nem jelent kevesebb pénzt. A miniszteri keret az eddigi 25 százalékról 20 százalékra csökken, az 5 százalékos különbözet az alapprogram összegét gyarapítja - fűzte hozzá.

Heves megyében mindent megtesznek a levéltár fejlesztése érdekében - mondta Benkár József megyei főjegyző. Szólt arról, hogy az idén 33 millió forint ráfordítással bővítették a raktárbázist. A tervek szerint 2007 és 2013 között, európai uniós források felhasználásával, levéltári-múzeumi raktár-, restaurátor- és kutatóbázis létrehozását tervezik Egerben.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok