2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András szerint sikeresek a kulturális programok

2005. december 30.
Sikeresnek nevezte a kulturális tárca programjait Bozóki András miniszter pénteki óévbúcsúztató sajtótájékoztatóján Budapesten a Műcsarnokban.
Bozóki András és az új intézetvezetők
Bozóki András és az új intézetvezetők

"Ha valamit sikerült elérnem (...) az elmúlt szűk egy évben, akkor talán azt, hogy viták bontakoztak ki a kultúráról" - mondta a szaktárca vezetője az Új szemlélet a kulturális politikában címmel meghirdetett eseményen. Bozóki András hozzátette: felfogása szerint a kultúra nem csupán az intézmények és az örökség védelme, értékőrzés, hanem értékteremtés is.

"Mi nem kanonizálunk, nem büntetünk, nem tiltunk, nem írunk elő" - fogalmazott, hozzátéve: az a feladatuk, hogy lehetőséget teremtsenek minden szakmai közösségnek arra, definiálja önmaga számára, mi az érték. A miniszter elmondta: programjaik elsősorban a közkultúrára koncentráltak, ilyen volt például a vidéki művelődési házakra irányuló közkincs-, illetve a vidéki klubok támogatására meghirdetett program is.

Bozóki András sikeresnek nevezte az Európa kulturális fővárosa és A Nagy Könyv elnevezésű, általa szintén vitatottnak nevezett programot egyaránt. A "botrányok" konfliktusokat jeleztek, azok pedig azt, hogy valami más készült, ami szükségképpen érdeksérelmet is okozott. E mögött "szemléletváltó igény" áll - tette hozzá.


A sajtótájékoztatón Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet január 1-jén hivatalba lépő igazgatója legfontosabb feladatának az intézmény belső felújítását nevezte, megjegyezve, hogy jövő tavasszal koncepció készül erre. Közölte: együttműködésben gondolkodik miután viszonylag csekély összeget, 15 millió forintot fordíthatnak programokra egy évben.

Terveiről szólva említést tett egyebek mellett arról, hogy "virtuális ablakot" szeretne áprilisban létrehozni az intézmény és a budapesti Francia Intézet között, amelynek révén élőben kommunikálhatnak egymással a két oldalon állók.


Keresztury Tibor, aki március 1-jével átveszi a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet vezetését, azt mondta: elképzelése radikális profilmódosításra, progresszív fordulatra épít. Fontosnak tartja a kezdeményező szerepet, a problémák felvetését, a tematizálást, azt szeretné, ha az intézet "megkerülhetetlen referenciahely" lenne a német-magyar kulturális kapcsolatok szempontjából - tette hozzá.


Mélyi József, a németországi magyar kulturális évad kurátora elmondta, hogy a programsorozat március 9-én nyílik meg Berlinben és várhatóan 2007 második felében zárul, a befejezésre kijelölt időpont a Collegium Hungaricum új épületének létrehozása.

Bozóki András az MTI kérdésére azt mondta: elfogadó, nyitott, toleráns, mondhatnám liberális egyházpolitikát folytat a tekintetben, hogy nem tesz különbséget az egyházak között, hisz az állam és az egyház szétválasztásának fontosságában. FigyelőNet, MTI


Lévai Balázs, Bérczes László és Keresztury Tibor
Lévai Balázs, Bérczes László és Keresztury Tibor

Gerendai Károly, Derdák András és Gordon István
Gerendai Károly, Derdák András és Gordon István


Tarr Béla és Harsányi László
Tarr Béla és Harsányi László

Gáspár Máté és Baán László
Gáspár Máté és Baán László

Bozóki András és Müller Péter Sziámi
Bozóki András és Müller Péter Sziámi

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok