2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki András táviratban fejezte ki részvétét a katolikus egyház vezetőinek

2005. április 4.
II. János Pál pápa halála miatt a kulturális miniszter vasárnap táviratban fejezte ki részvétét Seregély Istvánnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Erdő Péter bíboros, prímásnak, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érsekének és Juliusz Janusz pápai nunciusnak.

Engedje meg, hogy most, amikor II János Pál pápa befejezte földi küldetését, kifejezzem együttérzésemet Önnel és a katolikus közösség minden tagjával.

II János Pál több mint 26 éves pápasága mérföldkövet jelentett mind a katolikus egyház, mind a modern világ történetében. Ő volt az egyik legnagyobb köztünk élő humanista, aki mindig következetesen kiállt az emberi méltóság, a béke és a szabadság eszméinek tisztelete mellett. Mindent megtett a konfliktusok békés rendezéséért és a háborúk elkerüléséért.

Nélküle nem így zajlott volna a közép-európai rendszerváltás sem. II János Pál pápa 1979-es lengyelországi utazása elősegitette a Szolidaritás független szakszervezet létrejöttét, amely később döntő mértékben járult hozzá a kommunista rendszer összeomlásához. Példája megmutatta, hogy csak a lélekben szabad ember alkalmas a szabadság kivívására.

Tudom, hogy II János Pál öröksége élő marad. Nemcsak az egyházban és a katolikus közösségben, hanem mindazokban, akik hisznek egy emberibb, jobb, szabadabb világban.

Tisztelettel és együttérzéssel,

Bozóki András kulturális miniszterA kulturális miniszter hétfőn délelőtt személyesen is felkereste a pápai nunciust budai rezidenciáján, ahol együttérzéséről biztosította a vatikáni nagykövetet. Juliusz Janusz és Bozóki András rövid beszélgetésén a szombaton elhunyt II. János Pál pápát méltatták: a kulturális miniszter arról beszélt a nunciatúrán, hogy az egyházfő, aki már életében legendává vált, a szabadság és a demokrácia egyik legelkötelezettebb és legemblematikusabb harcosa volt, és ezért a magyarok is hálásak neki.


A kulturális miniszter is bejegyezte gondolatait a II. János Pál előtt tisztelgők emlékkönyvébe
A kulturális miniszter is bejegyezte gondolatait a II. János Pál előtt tisztelgők emlékkönyvébe ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok