2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki, Göncz, Kóka: a versenyképességben a kultúrának is szerepe van

2005. november 7.
A kultúra versenyképességében játszott szerepéről beszélt a Kultúra a gazdaságban című tanácskozáson Bozóki András kulturális, Göncz Kinga szociális és Kóka János gazdasági miniszter hétfőn Budapesten.
Bozóki András
Bozóki András

(MTI) - "A kultúrának szociális funkciója is van" - mondta Bozóki András, hangsúlyozva, hogy a kultúrának - amely gazdasági húzóágazat lehet, és amely nem viszi, hanem termeli a pénzt - esélyteremtő, esélykiegyenlítő szerepe van.

Tudás nélkül nem tudjuk hasznosítani magunkat a társadalomban, és kultúra nélkül nincs emberi méltóság - tette hozzá.

Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter arról beszélt, hogy a befektetésekhez az új gondolatok, megközelítések és emberek iránt nyílt, befogadó társadalomra van szükség.

Lényegesnek nevezte, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol mindenki hasznosítani tudja saját képességeit, s ahol megfelelő a kockázatot vállalók esetleges kudarca esetén belépő "kapcsolati védőháló".

"Magyarországon inkább várnak el precíz válaszokat, mint érdeklődő kérdéseket a tanulóktól" - mondta a tanácskozáson Kóka János, a gazdasági tárca vezetője.

A miniszter kijelentette, hogy ezen a helyzeten mihamarabb változtatni kell, a fegyelemmel szemben a kreativitás térnyerésére van szükség; mint mondta, a versenyképességhez vezető út összetevői döntően kulturális jellegűek.

Kóka János arról beszélt, hogy a testedzés mellett olyan területek felé is nyitnia kellene az oktatásnak, mint "a pénzzel való bánás", így ugyanis a felnövekvő nemzedékek tagjai családjuk vagy saját vállalkozásuk költségvetését jobban tudnák tervezni.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok