2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bozóki: novemberre, decemberre elkészülhet a kormány új kulturális stratégiája

2005. augusztus 13.
Szegeden helyi és országos lapok újságíróival sajtóértekezleten találkozott Bozóki András kulturális miniszter pénteken - ekkor beszélt a kormány tizenöt évre szóló, átfogó stratégiájáról.
Középen Bozóki András miniszter, balról Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke és Bubryák István, a MÚOSZ regionális titkára
Középen Bozóki András miniszter, balról Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke és Bubryák István, a MÚOSZ regionális titkára

(MTI) - Novemberre, decemberre készülhet el a kormány új, tizenöt évre szóló kulturális stratégiája, amely a tisztesség, esély és alternatívák alapelvein nyugszik - közölte Bozóki András pénteken Szegeden.

"Tizenöt évre szóló új kulturális stratégia születik, amely reményeim szerint novemberre, decemberre készül el" - mondta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője egy sajtóbeszélgetésen.

A miniszter kijelentette, kiemelten fontosnak tartja a pályázati rendszerek és a kulturális politika működésének átláthatóságát, és az összeférhetetlenségi szabályok betartását. Hozzátette: olyan rendszereket kell kialakítani, melyek garantálják a pályázatok tisztaságát.

Nem tartható az az esélykülönbség, amely vidék és nagyobb városok, különösen a főváros között van - hangsúlyozta Bozóki András.

A politikus rámutatott: az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó vetélkedés lehetőséget teremt arra, hogy a hét vidéki nagyváros kidolgozza kulturális jövőképét. Fontos az, hogy ha ezek az elgondolások megszületnek, akkor inkább rövidebb, mint hosszabb idő alatt megvalósuljanak, és ezekhez központi források is rendelkezésre álljanak - fűzte hozzá.

Az esélyteremtés fontos része a Közkincs-program, amely többek között vidéki kulturális intézmények felújítására, vagy mozgókönyvtári szolgáltatás kialakítására teremt lehetőséget - mondta a miniszter.

"A nemzeti kulturális örökség nem egyetlen homogén szürke massza, hanem egy nagyon színes, sok elemből összeálló kaleidoszkóp" - mondta Bozóki András.

Szavai szerint nemcsak a hagyományos művészeti ágakat érdemes támogatni, figyelni, hanem azokat is, amelyek korábban kiszorultak a kultúrpolitika figyelméből.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok