2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budapest lesz a házigazdája az európai kulturális vitasorozat következő rendezvényének

2005. május 4.

(MTI) - Az európai kulturális vitasorozat novemberben Budapesten megrendezésre kerülő rendezvényére hívta meg kedden Bozóki András kulturális miniszter a "Találkozások a kulturális Európáért" fórum résztvevőit, akik Jacques Chirac elnök meghívására tartottak kétnapos találkozót a francia fővárosban. A rendezvényen résztvevő kulturális miniszterek aláírták az európai kulturális chartát.

Bozóki András beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy nincs "régi" és "új" Európa, csak egy "egyesült Európa", amely a kultúrát és a demokráciát képviseli. Rámutatott arra, hogy a magyarok mindig is európainak gondoltak magukat, csak sokáig a vasfüggöny rosszabbik oldalán éltek. Emlékeztetett arra, hogy amikor a berlini fal leomlott, és mindenki boldog volt, egyes európai politikusok figyelmeztették, hogy a valódi problémák csak most kezdődnek. - Ezért nem csoda, hogy amikor az USA új piacként "felfedezte" a kelet-európai országokat, nem volt nagy ellenállás a magyarokban, akik sokáig - részben az amerikai ösztöndíjaknak és támogatásoknak köszönhetően - közelebb érezték Budapesthez New Yorkot, mint Párizst vagy Berlint. "Ekkoriban Amerikában már európainak tekintették a magyarokat, míg Nyugat-Európában "csak" kelet-európaiaknak" - fejtegette Bozóki, aki kijelentette, hogy ennek már vége, nincs "régi" és "új" Európa, csak egy "egyesült Európa.

Schilling Árpád rendező felkért előadóként a novemberi budapesti találkozóra utalva kifejtette: az öröm mellett attól tart, hogy egy ilyen jellegű esemény számításai szerint annyiba fog kerülni Magyarországnak, amennyiből a teljes vidéki kultúrházhálózatot fel lehetne újítani és mellette egy nemzetközi színházi fesztivált is meg lehetne belőle rendezni. A Krétakör Társulat művészeti vezetője annak a véleményének adott, hogy egy ilyen összejövetelnek nincs sok haszna, mert a kultúra a kis közösségekben formálódik és nem állami rendezvényeken. "Ami itt folyik, az nem kultúra, hanem politika" - hangoztatta. A magyar rendező felhívta a figyelmet a művészek felelősségére, amely szerinte munkájuk lényege. Emlékeztetett, hogy Európában sokan - nemcsak bevándorlók - szegénységben élnek, és ez a tény is az európai kultúra része.

A rendezvényt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének beszéde zárta, aki Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális és tájékoztatási minisztertől ünnepélyesen átvette az európai kulturális miniszterek által aláírt európai kulturális chartát. A dokumentum biztosítja a kultúra helyét és a kulturális sokszínűség megőrzésének fontosságát az Európai Unióban.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok