2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Célkeresztben a fiatalok

2005. szeptember 5.

(mti) Jelképezendő e kulturális tobzódást a magyarországi orosz évadot plakátjain egy cirill betűkkel teli kanál népszerűsíti a rendezvényt.

"Elsősorban a fiatalokat igyekeztünk megszólítani, a felnövő új generációt szerettünk volna megismertetni az orosz kultúrával, vagy legalábbis felhívni a figyelmét annak értékeire" - mondta az MTI-nek Szvák Gyula, az ELTE Ruszisztikai Központjának az igazgatója, a magyar-orosz kulturális évad főkurátora.

Az orosz kulturális bemutatkozás pénzügyi okok miatt volumenében ugyan kisebb, mint amilyen a magyar évad volt, ám bővelkedik valóban elsőrangú, "ütős" programokban, s bár a befejezésig még bőven maradt idő, igazi sikerként könyvelhető el, hiszen eddig csaknem egymillió ember került valamilyen formában kapcsolatba az orosz kultúrával.

A sikerben az orosz szervezőkön kívül nagy szerepe van a Hungarofest magyar rendezőirodának. Bence Ottó és csapata hihetetlen leleménnyel egy sor nagy rendezvény programjába illesztett be egy-egy produkciót. Ennek köszönhető, hogy az orosz kultúra egy-egy szegmensével hatalmas tömegek ismerkedhettek meg, olyan rétegek, amelyeket egyébként soha nem sikerült volna megszólítani - vélekedik Szvák Gyula.

A Loyko Band fellépését "rászervezték" a Sziget Fesztiválra, vagyis az együttesnek egy nagyon sikeres, több százezres látogatottságú rendezvényen sikerült helyet szorítani, s így olyanok is látták-hallották az orosz zenészeket, akik különben nem mentek volna el a koncertjükre.

Ugyanilyen nagy ötletnek tartja a főkurátor, hogy a hagyományos ARC plakátkiállítás keretében bemutatták a XX. századi orosz plakátművészet legbecsesebb darabjait. Hatvanezer látogató volt kíváncsi a Felvonulási téren "felvonultatott" plakátokra, s köztük a szovjet múlt dokumentumaira.

"Első látásra eléggé extravagáns ötletnek tűnhetett az orosz megjelenés a Budapest Parádén, ám tetszést aratott a kozmoszt ábrázoló kamion és különösen a DJs Krugozory, vagyis a két hetven év körüli, örökifjú DJ Borisz és DJ Georgij. Hatszázötvenezer érdeklődőt vonzott a rendezvény, vagyis az orosz kultúrának ez a szegmense olyan tömeget tudott megszólítani, amelyhez egyébként soha nem jutott volna el - mondta a professzor.

A fiataloknak egy egészen más rétegét, a fiatal értelmiségieket célozza meg szeptember 9-10.-i kétnapos orosz irodalmi zenés happening az A38 állóhajón, amelynek Vlagyimir Szorokin élvonalbeli orosz író lesz a díszvendége. A programban irodalmi rulett szerepel, fellépnek alternatív zenei csoportok, orosz és magyar dzsesszművészek. Lesz orosz diszkó, s ehhez az eseményhez időzítették Wladimir Kaminer Németországban élő orosz író azonos című elbeszéléskötetének magyarországi megjelentetését is.

Az orosz kulturális bemutatkozásból a tudomány is kivette részét. Májusban rendezték a magyar-orosz kapcsolatok tizenkét évszázadának szentelt budapesti konferenciát, októberben pedig az orosz kultúra "ezüstkorát", a XIX-XX. század fordulóját bemutató előadássorozat következik..

A kínálatból nem hiányozhat a filmművészet, színház, vagy a komolyzene sem. Szeptember végén Pécsett a Szergej Eisenstein filmjeiből és grafikáiból összeállított válogatást mutatják be, amely a magyar közönség számára eddig ismeretlen oldaláról láttatja a művészt.

A Thália Színházban vendégszerepel októberben két előadás erejéig a szentpétervári Dogyin Színház, amely Csehov Ványa bácsiját mutatja be a magyar közönségnek, a Trafóban pedig újból fellép Jevgenyij Griskovec a maga egyszemélyes színházával.

A kulturális bemutatkozás méltó befejezése lesz a Moszkvai Szólisták novemberi koncertje Jurij Bashmettel az élén. Ám ezzel még nincs vége, mert, mint Szvák Gyula főkurátor mondja, a magyar-orosz kulturális évadra a pontot a Bécs-Budapest-Szentpétervár című kiállítás teszi fel, amely a három világváros művészetét térképezi fel a XIX. és XX. század fordulóján.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok