2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Darvas Iván nyolcvan éves

2005. június 13.
Nyolcvanadik születésnapja alkalmából levélben köszöntötte Darvas Ivánt a kulturális miniszter, kifejezve a nemzet színésze iránti nagyrabecsülését.

(MTI) - Bozóki András felidézte Darvas Iván leghíresebb film- és színpadi szerepeit, és feltette a kérdést, mit lehet mondani egy színművésznek, "aki Bakaruhában is, Díszmagyarban is az egyik legnagyobb tudott maradni? Aki nemcsak a filmszalagon, hanem magánemberként is átélt már Hideg napokat, bőrén érzett több tucat Budapesti tavaszt, és azt is jól tudja, mennyit ér az igazi Szerelem?" - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott levélben.

"Mit lehet mondani Salierinek, Popriscsinnek, Antoniusnak, Don Quijote-nak, Rezeda Kázmérnak és Liliomfinak? Meg lehet-e néhány mondatban köszönni, hogy évtizedek óta a mi "nagybetűs" Művészünk, hogy mindig, minden körülmények között minket választott, hogy amikor mehetett volna, akkor is maradt? Hogy neki mindig a magyar színpad deszkái jelentették a világot? Nekünk, magyar közönségnek pedig ő" - írta a miniszter a 80. születésnapját ünneplő színésznek.

Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze Darvas Szilárd néven született a ma Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként.

Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel. 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett érdemes művész, 1975-ben kiváló művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima díjjal tüntették ki.

Darvas Ivánnak

a Nemzet Színészének

Tisztelt Művész Úr, Kedves Iván!

Mit is lehet mondani egy színművésznek, aki Bakaruhában is, Díszmagyarban is az egyik legnagyobb tudott maradni? Aki nemcsak a filmszalagon, hanem magánemberként is átélt már Hideg napokat, bőrén érzett több tucat Budapesti tavaszt, és azt is jól tudja, mennyit ér az igazi Szerelem?

Mit lehet mondani Salierinek, Popriscsinnek, Antoniusnak, Don Quijoté-nak, Rezeda Kázmérnak és Liliomfinak? Meg lehet-e néhány mondatban köszönni, hogy évtizedek óta a mi "nagybetűs" Művészünk, hogy mindig, minden körülmények között minket választott, hogy amikor mehetett volna, akkor is maradt? Hogy neki mindig a magyar színpad deszkái jelentették a világot? Nekünk, magyar közönségnek pedig ő.

Azt hiszem, ehhez néhány sor kevés - és talán mégis elég.

80. születésnapján nagyrabecsüléssel és szeretettel köszöntöm! További sok tartalmas, szép munkával töltött napot, átrajzolt éjszakát, magánéletében pedig minél több boldog pillanatot kívánok!

Baráti üdvözlettel,

Dr. Bozóki András

kulturális miniszter

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok