2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyedülálló, 300 éves barokk freskók Gyöngyösön

2005. április 15.
A kulturális tárca segíteni kívánja a gyöngyösi Orczy kastély rekonstrukciója során a vakolat alól előkerült barokk freskók helyreállítását - jelentette ki Bozóki András miniszter Gyöngyösön.
A gyöngyösi Mátra Múzeum
A gyöngyösi Mátra Múzeum

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy ez a dolog ne akadjon meg" - mondta a kulturális miniszter, amikor Fűköh Levente, a kastélyban működő Mátra Múzeum igazgatója bemutatta a miniszternek a faliképeket. Bozóki András örömét fejezte ki, hogy az Európai Unió 800 millió forinttal támogatja a kastély felújítását. A miniszter ezzel kapcsolatban arra kérte a múzeum igazgatóját, értesítsék a freskók megtalálásáról, mint előre nem látott körülményről az Európai Uniót. Ilyen esetben ugyanis kérhető plusztámogatás a közösségtől - magyarázta a tárca vezetője.

Bozóki András a továbbiakban arról beszélt, hogy a minisztérium útjára indította a Közkincs-programot. Ennek keretében a kistelepülések maximum 20 millió forintnyi, hosszú lejáratú kamatmentes hitelt igényelhetnek a többi között kisebb múzeumok, tájházak, irodalmi emlékhelyek rekonstrukciójára. Fűköh Levente a XVIII. században készült freskók jelentőségét ismertetve elmondta, hogy a falfestmények Magyarország legnagyobb összefüggő barokk teremsorának falait borítják. A művész ráadásul perspektivikusan, egy festett oszlopsor háttereként alkotta meg a többi között csatajelenetet, tengerparti tájat és vadászatot ábrázoló freskókat, amelyek "ritka ép állapotban" maradtak fenn - mondta a múzeumigazgató. Hozzátette, hogy a freskók helyreállítása a számítások szerint mintegy 200 millió forinttal növeli meg az eredetileg 820 millió forintra tervezett beruházási költségeket.

A rekonstrukció keretében felújítják a 2000 négyzetméter hasznos alapterületű kastélyépületet; a belső udvar befedésével új látogatóteret alakítanak ki és a kerti tavacska is megújul. A munkálatok idején a tárlat nem látogatható, csak tudományos kutatómunka folyik az intézményben. A barokk kastély építését 1708-ban kezdte meg az Orczy család, az épületet 1826-ban klasszicista stílusban alakították át.


A háromszázéves barokk freskó jelenlegi állapota
A háromszázéves barokk freskó jelenlegi állapota

A kastély udvarát a múzeum igazgatójával és Fodor Gáborral, Gyöngyös országgyűlési képviselőjével tekintette meg a kulturális miniszter
A kastély udvarát a múzeum igazgatójával és Fodor Gáborral, Gyöngyös országgyűlési képviselőjével tekintette meg a kulturális miniszter

A Mátra Múzeum meglátogatása után a helyi Liberális Klubban beszélgetett a gyöngyösiekkel Bozóki András
A Mátra Múzeum meglátogatása után a helyi Liberális Klubban beszélgetett a gyöngyösiekkel Bozóki András


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok