2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

EGYEZTETÉS A KULTURÁLIS TÁRCA ÉS AZ OPERAHÁZ KÖZÖTT

2005. április 21.
A kormány tartja magát a decemberben aláírt megállapodáshoz, a minisztérium az alaptámogatás csaknem felét átutalta már az operának

(MTI) - A kormány tartja magát a korábbi megállapodáshoz, kiegészíti az Operaház alaptámogatását, azért cserébe, hogy az intézmény racionalizálja működését; a dalszínházban egyeztetések kezdődnek, miután a héten sztrájkbizottság alakult - tudta meg az MTI szerdán a felektől. Olt Boglárka, a kulturális tárca sajtófőnöke szerint a decemberi megállapodás értelmében az Operaház megkapja a működéséhez szükséges, alaptámogatáson felüli összeget, mintegy egymilliárd forintot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (NKÖM). A dalszínháznak viszont meg kell kezdenie működése ésszerűsítését annak érdekében, hogy a jövőben, hosszabb távon visszafogottabb költségvetéssel tudjon üzemelni. A racionalizálásnak éppúgy része 89 közalkalmazott elbocsátása, mint a repertoár szűkítése és a működés átszervezése oly módon, hogy az értékek ne sérüljenek - mondta a sajtófőnök. Tájékoztatása szerint "az engedélyezett létszámon felüli" elbocsátásról van szó, az intézménynek jelenleg 1100 közalkalmazottja van. Az NKÖM képviseletében Vass Lajos politikai államtitkár vesz részt az egyeztetésen az Andrássy úti intézményben - mondta Olt Boglárka.

Soós Emese, az Operaház sajtóreferense azt közölte az MTI-vel, hogy ők egyelőre nem kívánnak nyilatkozatot tenni az ügyben. Mint indokolta, a minisztérium részéről még nem kaptak egyértelmű választ arra vonatkozólag, megkapják-e a megígért pénzösszeget vagy sem. Azt mondta, még semmi nem dőlt el, Szinetár Miklós intendáns-főigazgató szerint a jövő hétre lesz világos, mi a helyzet.

Rotter Oszkár, az Operaház független szakszervezetének vezetője megerősítette a Népszabadság szerdai hírét: sztrájkbizottságot alakítottak az előző nap annak érdekében, hogy ne csökkenjen a minisztériumi támogatás. A volt táncos reményét fejezte ki, hogy a szerdai tárgyalások megegyezéshez vezetnek, szerinte a héten pont kerülhet az ügy végére. A dalszínház egyetlen szakszervezete arról egyeztet a tárcával, hogy az Operaháznak olyan költségvetése legyen, amelyből bizonyos megszorításokkal működni tud és véghez viheti a szükséges szerkezeti átalakításokat. "A Bozóki András úr által aláírt legutóbbi költségvetés arra jó, hogy bezárjuk a színházat" - fogalmazott, hozzátéve: a minisztériumi támogatás a tavalyihoz képest durván 38 százalékkal csökkenne, és ezt abszurdumnak tartja. Rotter Oszkár kijelentette: minden eszközzel küzdenek, de mivel a közönséget szolgálják, és végső soron az Operaházat a közönség tartja el, valamennyi előadást megtartják. Az viszont előfordulhat, hogy úgynevezett munkafényben - a próbákon használt gyér világítás, néhány lámpa fénye mellett - zajlanak majd a produkciók.

Rotter Oszkár az MTI kérdésére válaszolva azt is elmondta: az Operaház művészei egy emberként támogatják a szakszervezetet, a sztrájkbizottságot, nem ismer ellenvéleményt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok