2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyházi épületek felújítása - felmérik az Uniós lehetőségeket

2005. július 29.

(MTI) - A kulturális tárca fel kívánja mérni, hogy az Európai Unió forrásai miként vonhatóak be az egyházi épületek rekonstrukciójába - jelentette ki a minisztérium egyházügyi államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Gyöngyösön.

"Nehézséget igazán az jelentette és további pályázatok során is valószínű, hogy ezekkel meg kell majd küzdeni, hogy az egyház egy sajátos intézmény (...) nem ugyanazok a fogalmak érvényesek, mint egy gazdasági társaságra (...) - mondta Gulyás Kálmán, aki hét Gyöngyös környéki településen mérte fel az egyházi épületeket.

Példaként említette, hogy az elmúlt évben az EU SAPARD előcsatlakozási programjának keretében 1,3 milliárd forint jutott 87 településen, a faluközpontok rehabilitációjának részeként az ott található egyházi épületek rekonstrukciójára.

A politikus elmondta: felméréseik szerint évente minimum hárommilliárd forintnyi forrást igényelnének az egyházak épületeik rekonstrukciójára, karbantartására, ám ha négy-ötmilliárd forint állna rendelkezésre, akkor is 5-6 évre volna szükség ahhoz, hogy felszámolják a lemaradást.

Ezzel szemben a központi költségvetésből az elmúlt évben és az idén is csupán 1,2 milliárd forint fordítható erre a célra, ezért elengedhetetlen pluszforrások bevonása - közölte Gulyás Kálmán.

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke arról számolt be, hogy az Európai Unió a nemzeti kultúra megőrzését belügynek tekinti, ezért például a nemzeti építészeti örökség megőrzésére eddig nem álltak rendelkezésre külön közösségi alapok. Ugyanakkor most formálódik egy Uniós kulturális támogatási rendszer, amelynek a forrásai leghamarabb jövőre vehetőek igénybe - fűzte hozzá.

Addig az egyházi műemléképületek rekonstrukciójának Uniós támogatása egy tágabb értelmezésben képzelhető el. Például az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programon belül a faluközpontok rehabilitációjába beleilleszthető akár a templom felújítása is - mondta Varga Kálmán.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok