2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyháztörténész, teológus és történész kapott Károli Gáspár-díjat

2005. november 5.
Dienes Dénes egyháztörténész, Hafenscher Károly teológus és Sipos Gábor történész vehette át szombaton Budapesten az idei Károli Gáspár-díjakat.

(MTI) - Az 1997-ban alapított díjat azoknak adományozza a kulturális tárca, akik kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományokban, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén.

Az ünnepségen elhangzott méltatás szerint Dienes Dénesnek, a Sárospataki Református Kollégium Teológiai Akadémiájának tanszékvezető egyetemi tanárának és a Kollégium Tudományos Gyűjteményének igazgatójának meghatározó szerepe volt és van abban, hogy a sárospataki főiskola, az újjászerveződése után, elismert tudományos műhellyé vált.

Hafenscher Károly nyugalmazott evangélikus lelkész, tiszteletbeli professzor munkásságának, szellemi tevékenységének középpontjában a keresztény egyházak közeledésének fáradhatatlan építése áll - méltatta a kitüntetett érdemeit Kósa László akadémikus, a díjat odaítélő kuratórium elnöke.

Sipos Gábor munkásságáról szólva Kósa László elmondta: a levéltáros, az Erdélyi Református Egyházkerület kolozsvári székhelyű Központi Gyűjtőlevéltárának vezetője, a Babes-Bolyai Tudományegyetem középkori történeti tanszékének tanára fontos területeken járul hozzá a szellemi értékek megőrzéséhez, az erdélyi magyar kultúra ápolásához és a jövendő nemzedékek tudományos felkészítéséhez.

Az elismeréseket Gulyás Kálmán, a kulturális minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára adta át.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok