2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban

2005. április 6.
Közel 8000 folyóirat teljes szövegéhez férhetnek hozzá az olvasók a könyvtárak erre kijelölt számítógépein, valamint a felsőoktatási könyvtárakban, az MTA intézeteiben, a megyei könyvtárakban és egyre több városi könyvtárban annak a szerződésnek köszönhetően, amelyet ma, április 6-án írt alá Koncz Erika, a kulturális tárca közgyűjteményi és közművelődési he-lyettes államtitkára és Marina Milovanović, az EBSCO Publishing elektronikus adatbázis szolgáltató képviselője.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban országos felhasználási szerződést kötött a magyarországi könyvtárak javára az EBSCO-val a 2003-2005. évi időszakra, amelyet mostani aláírással a 2005-ös évre megújítanak. A szolgáltatás kedvezményezettjei a nyilvános könyvtárak, a felsőoktatási könyvtárak és a non-profit intézmények és szervezetek könyvtárai (intézeti, egyházi, múzeumi, kórházi, stb.). Mostantól tehát a nagy tudományegyetemek mellett a közkönyvtárak is bekapcsolódhatnak előfizetéses tudományos információforrások szolgáltatásába. A résztvevő könyvtárak és az egyidejű használók száma nincs korlátozva, de a hozzáférés megnyitásához a könyvtáraknak be kell jelentkezniük az EBSCO ügyfél-azonosító rendszerébe. Az ezzel kapcsolatos feladatokat a Könyvtári Intézet végzi.


2003-ban Koncz Erika helyettes államtitkár tartott előadást az OSZK-ban, amikor először lett elérhető az EBSCO a hazai könyvtárak számára
2003-ban Koncz Erika helyettes államtitkár tartott előadást az OSZK-ban, amikor először lett elérhető az EBSCO a hazai könyvtárak számára

A szolgáltatás keretében a könyvtárak egy adatbáziscsomaghoz kapnak hozzáférést az interneten keresztül. Az adatbázisokban külön-külön és együttesen is lehet keresni az EBSCOhost keresőrendszer segítségével. Az adatbázisok nagyobbik része nemzetközi tudományos kiadók angol nyelvű folyóiratait tartalmazza a legkülönfélébb területekről: humán és társadalomtu-dományok, természettudományok, orvostudomány, gazdaságtudomány és üzleti információ. Ezek közül az Academic Search Premier, a Business Source Premier, a Health Source: Nursing /Academic Edition és a Health Source: Consumer Edition adatbázisok jogtulajdonosa az EBSCO, de a csomag részeként elérhetők a magyar könyvtárosok által jól ismert amerikai MEDLINE (orvosi) és ERIC (pedagógiai) adatbázisok is. A tudományosfolyóirat-gyűjtemények mellett a csomagban szerepel két, kifejezetten közkönyvtárak számára összeállított folyóirat-adatbázis is (Masterfile Premier és Newspaper Source).

Az EBSCO Publishing a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítója és forgalmazója, amely a legjelentősebb nemzetközi tudományos kiadók folyóiratait teszi hozzáférhetővé online adatbázisaiban.


Az EBSCO keresője
Az EBSCO keresője

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok