2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Előterjesztés a roma zenészek helyzetének javításáról

2005. augusztus 1.
A kulturális minisztérium a kormány elé kívánja terjeszteni a szórakoztatóiparban dolgozó zenészek helyzetének megoldására kidolgozott javaslatát, amely számos cigányzenészt is érint - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának romaügyi stratégiai főtanácsosa vasárnap, Szegeden.
Képünk illusztráció - forrás: csatolna.hu
Képünk illusztráció - forrás: csatolna.hu

(MTI) - Kállai Katalin, a III. Országos Cigányzenekari Találkozó keretében rendezett kerekasztal beszélgetésen elmondta: az előterjesztés túljutott az államtitkári értekezleten, a miniszteri tanácskozást követően ősszel kívánják benyújtani a parlamentnek.

Azon dolgoznak, hogy a népi zene, amely része az egyetemes magyar kultúrának, visszakerüljön a mindennapokba, hiszen míg tizenöt évvel ezelőtt szállodákban és éttermekben is játszottak roma zenészek, napjainkra egyre inkább eltűnnek.

"A cigányzene mára egyfajta nosztalgia jelleget is öltött, de úgy gondolom, hogy most már nem csak nosztalgiázni kell, hanem valamit tenni is az ügy érdekében, hiszen a probléma mintegy háromezer zenészt érint" - tette hozzá.

Czutor Zsolt, a szegedi Dankó Pista Oktatási, Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület elnöke a találkozón pozitív példaként említette szervezetük és a helyi munkaügyi központ együttműködését.

Ennek értelmében az egyesület által foglalkoztatott zenészek bér- és járulékköltségeinek egy részét a központ fizeti, ők fizetést kapnak és "végre nem kell segélyért nyújtsák a kezüket" - emelte ki.

Az országos működésű társadalmi szervezet a szegedi önkormányzattal három éves együttműködési megállapodást kötött, ami évi 12 alkalommal biztosít fellépési lehetőséget térzene és koncertek formájában a cigányzenészeknek.


Nemzetközi cigány karnevál Budán

Nemzetközi cigány karnevált tartottak szombaton a Budai Parkszínpadon. Az este hétkor kezdődő programon fellépett a Száztagú Cigányzenekar, neves roma együttesek, népszerű folklórzenészek, brazíliai, kubai és venezuelai táncosok. A fesztiválon cigány festőművészek képeinek kiállítása, valamint írók, költők művei, képzőművészek alkotásai is szerepelnek. A szervezők makettek segítségével mutatják be a cigányok vándorlásának fázisait. A rendezvény fővédnöke Bozóki András kulturális miniszter, az ő képviseletében Kállai Katalin romaügyi stratégiai főtanácsos nyitotta meg a fesztivált. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Mádl Ferenc leköszönő államfő is tervezte részvételét a XV. Nemzetközi Cigány Karneválon.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok