2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az első magyarok Karéliában

2005. június 14.
Karélia fővárosa volt a nyolcadik állomás az oroszországi Magyar Kulturális Évad regionális programjában, s egyúttal ez volt az első alkalom, hogy a magyar kultúra bemutakozott a Magyarországnál kétszer nagyobb Karéliai Köztársaságban.

Karélia fővárosa volt a nyolcadik állomás az oroszországi Magyar Kulturális Évad regionális programjában, s egyúttal ez volt az első alkalom, hogy a magyar kultúra bemutakozott a Magyarországnál kétszer nagyobb Karéliai Köztársaságban, ahol finnugor rokonaink, a karélok a lakosság 12 százalékát alkotják. A 300 éves, Nagy Péter által alapított főváros, Petrozavodszk is óriási érdeklődéssel és nagy szeretettel fogadta kínálatunkat, mely rendhagyó módon, Gasztronómiai Napokkal kezdődött június 6-án az egyik legnépszerűbb helyi étteremben. A magyar vendégszakács magyar menüjét, melyből nem hiányozhatott a gulyásleves sem, azonnal megkedvelték és felvették étlapjukra, s a kóstoló mellé egy héten át minden este magyar zenét hallgathattak, magyar filmeket láthattak az érdeklődők.


A tartós magyar kulturális jelenlétet azonban mindenképpen az biztosítja, hogy a Karéliai Nemzeti Könyvtárban helyi kezdeményezésre ún. "magyar sarok" nyílt, a finn, az amerikai és a német szekció után - negyedikként. A magyar "információs pont" megalapításához a karéliai kulturális miniszter, Galina Brun meghívására érkezett Vass Lajos államtitkár tekintélyes könyvcsomagot ajándékozott, mely az utóbbi másfél évtizedben orosz nyelven megjelent magyar könyveket, köztük Kertész Imre, Esterházy Péter írásait, a nemrég elindított Bibliotheca Hungarica sorozatot, angol nyelvű albumokat a magyar művészetről, valamint Magyarországog bemutató videosorozatot és zenei CD-ket tartalmazott. A fiatal, rendkívül energius miniszterasszony az NKÖM politikai államtitkárával folytatott megbeszélésen kifejezte reményét, hogy Karélia és Magyarország között intenzív és rendszeres közvetlen kulturális együttműködés indul, különösen nagy hangsúlyt helyezve a fiataloknak címzett programokra. Előhirnökként, a magyarországi Orosz Évad keretében már a nyáron vendégszereplésre érkezik a Karélia "névjegyét" jelentő, autentikus folklórt játszó Kantele együttes. A karéliai Állami Filharmónia magyar kamarazenészeket és szólistákat vár, hogy együtt koncertezzenek a nemzetközi hírű szimfónikus zenekarukkal, a legmodernebb technikával, 4 nyelvű szinkrontolmácsberendezésekkel felszerelt Karéliai Nemzeti Színház pedig a hagyományos Finnugor Színházi Napokra vár magyar társulatot. A köztársaságban igen magas színvonalú a zenepedagógia: a zeneiskolák és a konzervatórium szívesen hirdet mesterkurzus magyar művészekkel.Mint eddig mindegyik magyar regionális megjelenés, a karéliai út is rendkívül nagy helyi sajtóvisszhangot váltott ki: a záró sajtótájékoztatón mindhárom regionális tévécsatorna, s minden fontosabb nyomtatott sajtó képviselője megjelent és tudósítást adott.

Az oroszországi magyar kulturális évad regionális programsorozata, melyet a moszkvai Magyar Kulturális Központ koordinál, június végén Csebokszáriban (Csuvas Köztársaság) és Hanti-Manszijszkban folytatódik, majd augusztusban, a Joskar Olában (Mari Köztársaság) tartandó Finnugor Világkongresszussal zárul. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok