2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emléktábla József Attilának Párizsban

2005. március 23.
A József Attila-emlékév alkalmából március 25-én délután Somogyi Ferenc külügyminiszter, a József Attila Emlékbizottság tagja ünnepélyes keretek között felavatja a költő emléktábláját, amely ezentúl újra látható egykori szállodája, a mai Hotel Atlantis - Saint Germain des Prés falán (a képen a mai szálloda egy szobája).

Az UNESCO által is József Attila-emlékévnek nyilvánított centenárium alkalmából március 25-én Somogyi Ferenc külügyminiszter felavatja a költő új emléktábláját egykori szállodájának falán. A meghívottak és érdeklődők a Párizsi Magyar Intézetben találkoznak 15 óra 30-kor, ahol a külügyminiszter felidézi József Attila emlékét. Ezután Somogyi Ferenc felavatja a Magyar Intézet közelében található Vieux Colombier utcai, ma Hotel Atlantis - Saint Germain des Prés nevet viselő szálloda falán újra elhelyezett József Attila-emléktáblát.

József Attila 1926 szeptemberében érkezett Párizsba, és első lakhelyéül a 4, rue du Vieux Colombier utcai, akkori Vatican hotelt választotta, ahonnan néhány hónapi tartózkodás után a rue Huchette-be költözött tovább. A szálloda falára első ízben 1967. február hatodikán helyeztek el emléktáblát a költő tiszteletére, amikor is a jelenlevő Hubay Miklós visszaemlékezése szerint a rendőrök kénytelenek voltak kordont vonni az összegyűltek köré, hogy a járdáról leszorulva ne veszélyeztessék életüket és a közlekedést /ld. Az "Állj fel" torony árnyékában, Új Horizont Kiadó, 2003./. Az emléktáblát mintegy két évvel ezelőtt a szálloda átépítésekor azonban levették. Az új, a hotel mai stílusához illő táblát József Attila születésének közelgő századik évfordulója alkalmából a Párizsi Magyar Intézet kezdeményezésére helyezik vissza.

A jövő héten folytatódnak a centenárium alkalmából rendezett programok Párizsban: 30-án és 31-én kétnapos nemzetközi konferencia zajlik "József Attila új megközelítésben" címmel a Párizsi Magyar Intézetben. Ugyancsak 30-tól tekinthető meg a párizsi UNESCO székház Salles des Pas Perdus termében - a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével készült - József Attilát bemutató multimédia tárlat, amelyet Benedek András, a NKÖM közigazgatási államtitkára nyit meg Koichiro Matsuura UNESCO-főtitkár jelenlétében. Március 31-én 19 órakor zenés irodalmi estre kerül sor "Mítoszok és lázadások. Fiatal költők és József Attila" címmel Jónás Tamás, Lackfi János költők és Gubányi György gitárművész részvételével.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok