2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Erzsébet tér visszakerül a főváros tulajdonába

2005. február 25.
Visszakerül a főváros tulajdonába az Erzsébet téri "Gödör"; erről Bozóki András kulturális miniszter és Demszky Gábor polgármester pénteken állapodott meg Budapesten.

(mti) A megvalósuláshoz Budapest részéről közgyűlési döntés szükséges, amely várhatóan márciusban megszületik - mondta a miniszter a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve: a tárca vállalta, hogy a megállapodást a kormány elé terjeszti.

Bozóki András azt valószínűsítette, hogy egy év alatt befejeződhet a megkezdett beruházás, amelynek finanszírozásához a főváros külső források igénybe vételét tervezi.

Hangsúlyozta: a létesítményt eddig kezelő állam és a tárca számára az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy az ingatlant elsődlegesen kulturális célra hasznosítsák, és erre a Fővárosi Önkormányzat ígéretet tett.

Bozóki András és Demszky Gábor megállapodott abban is, hogy a tárca és a főváros vegyes bizottságot hoz létre a Budapest tulajdonában álló volt óbudai gázgyár területén kialakítandó, a kulturális funkciót hangsúlyosan megjelenítő komplexum lehetséges alternatíváinak kidolgozására.

A 10-15 tagú testület munkájában restaurátorok, építészek, szociológusok, más szakértők, valamint a főváros képviselői vesznek majd részt.

A miniszter elmondta, június végéig egy átfogó koncepciót szeretnének letenni az asztalra, hogy a következő évi költségvetésben már megjelenhessen az elképzelés.

A 27 hektáros terület pillanatnyilag környezetvédelmi szempontból "tragikus állapotban van" - mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy csak a talaj megtisztítása az előzetes becslések szerint körülbelül egymilliárd forintba fog kerülni.

Bozóki András az MTI kérdésére elmondta, a beruházás megvalósulásához legalább öt évre, de inkább többre lesz szükség. Megerősítette továbbá, felvetődhet egyes múzeumok, például az Országos Műszaki Múzeum majdani átköltözése.


A kulturális tárca és a főváros vezetői a sajtótájékoztatón
A kulturális tárca és a főváros vezetői a sajtótájékoztatón

A főpolgármesterrel folytatott megbeszélés harmadik nagy témájaként szólt arról, hogy megállapodás született a Budapesti Fesztiválzenekar támogatásáról.

Eszerint állami részről 375 millió forint támogatásban részesül az idén az együttes, ebből egy rész a költségvetésből, míg 75 millió forint a miniszteri keretből származik, s ugyanekkora összeget szavazott meg csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés a zenekarnak - tette hozzá.

A miniszter ugyanakkor jelezte, a szerződésben szeretnék kikötni: a támogatás fejében vállaljon a zenekar konkrét kötelezettséget arra, hogy legalább öt vidéki városban fellép. Mint hozzáfűzte, úgy gondolja, ezt az együttes is örömmel vállalja majd.

Demszky Gábor kiemelte, hogy teljes az összhang a kulturális kormányzat és a főváros között a célkitűzések és a célok elérése szempontjából.

A főpolgármester rámutatott arra, hogy az Erzsébet téri "Gödör" egy seb a város testén, amely akkor gyógyulhat be, ha be tudja tölteni kulturális funkcióját.

"A Gödröt természetesen per-, teher- és igénymentesen kívánjuk átvenni, természetesen a mostanáig keletkező károkért a minisztérium vállalja az anyagi felelősséget" - mondta, hozzátéve: a befejezést az a cég fogja vállalja, amely a kulturális hasznosítást is.

Schiffer János főpolgármester-helyettes hozzáfűzte, befejezés előtt áll például egy színházterem; szeretnék, ha a "Gödör" a nagy fesztiválok központja lehetne és kulturális információs funkciót is betöltene.

Ács Tamás helyettes államtitkár felidézte, hogy a beruházás bankhitelből valósult meg, és a 2,7 milliárd forint visszafizetését az állam magára vállalta.

Demszky Gábor a másik nagy téma kapcsán emlékeztetett arra, hogy a volt óbudai gázgyár területe ez év január 1-jével került a főváros birtokába, addig a Fővárosi Gázműveké volt.

Mint jelezte, megaprojektről van szó, a térség a főváros legnagyobb fejlesztési tartalékterületének nevezhető, amelyen lehetővé tennék két informatikai cég közeli bázisának terjeszkedését, emellett lakások és a múzeumi negyedhez kapcsolódó szolgáltatások is helyet kapnának.

Elmondta, hogy a tervbe bevonják a kerületet is, az készíti majd el a részletes rendezési tervet, és egy megállapodás alapján Amszterdam is tanácsokkal segíti a beruházást.

Demszky Gábor kérdésre válaszolva kiemelte: egyelőre felelőtlenség lenne bármit is mondani a beruházás nagyságrendjéről. Jelezte ugyanakkor, hogy a komplexum létrehozása jelentős részben magánberuházásból valósulna meg.

Szólt arról is: a főváros megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi intézményei a vizsgaidőszakok idején vasárnap is nyitva tartsanak.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok