2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa Sétány - rendezvények az EU-csatlakozás évfordulóján

2005. április 29.
Sokszínű programok helyszíne lesz a budapesti Andrássy út és a Duna-part péntek estétől két teljes napon át Magyarország EU-csatlakozásának első évfordulója alkalmából; a szervezők "családias sétára" invitálták a főváros lakosságát a másodízben megrendezendő Európa Sétányra szerdai sajtótájékoztatójukon.
Tavaly is népszerű volt az Európa-sétány
Tavaly is népszerű volt az Európa-sétány

(MTI) - Az Erzsébet-hidat alkalmi öltözékbe bújtatják, óriás vonalkódot ültetnek rá, a Lánchíd "bulihíddá" alakul, a budai alsó rakparton kültéri tárlatlátogatásra hívnak, az arra korzózók mintegy száz festmény digitális reprodukcióját tekinthetik meg - ez csak néhány program a Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Hungarofest Kht. közös rendezvénysorozatából. Bozóki András kulturális miniszter a kínálatból kiemelte az Európa Sétány eseményeit, amelyeket újra a Kodály körönd és a Hősök tere között, az "érzékek utcájában" rendeznek meg.

Régi korok európai és magyar hangulatait, ízeit, ízléseit idézik fel és kötik össze a randevúkon kortárs látványművészetek segítségével. Az uniót jelképező huszonöt zenélő óriáspad mindegyike művészi installáció, egy-egy ország "kulturális kerete" a jellemző motívumokkal. Hozzájuk illeszkedik az európai illattár, bódító oszlopok Stonehenge-köre: az európai államokra jellemző aromalistát szakértők állították össze fűszer- és gyógynövényekből, (Magyarországnak például rozmaring, Ausztriának szegfűszeg, Franciaországnak levendula aromájú illóolajoszlopot állítanak.)

A Kodály körönd és a Munkácsy Mihály utca közötti kultúrtörténeti séta keretében nyolc neves villa történetét, az egykori lakók - közöttük két híres műgyűjtő, Herzog Mór Lipót és Hopp Ferenc, valamint Pallavicini Sándor őrgróf vagy Hajós Alfréd úszó - életét elevenítik fel.

Az Európa Sétány programismertetője szerint a Vigadó tér és az Ybl Miklós rakpart között virtuális lézerhidat létesítenek, lesz májusfa-állítás az ősi nép hangszereken játszó Beste zenekar közreműködésével. Koncertet ad többi között a magyar, cigány, bolgár és más népzenéket éneklő Palya Bea, a korai dzsessz, swing és dixieland dallamokat megszólaltató Hot Jazz Band és a Makám, az "új tradíció" képviselője.

Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkára arról szólt, hogy az Európa Sétánnyal hagyományt szeretnének teremteni, a Duna-hidak minél eredetibb átalakítására külön pályázatot hirdettek. A kormány az Európa Sétányra 30, a hidak átalakítására 46 millió forintot fordít, a többi program különböző cégek támogatásával jön létre. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok