2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Évnyitó Moszkvában

2005. szeptember 30.
Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Kiss Ilona, a Moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója
Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Kiss Ilona, a Moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója

"Közös célunk, hogy a kulturális együttműködés az évadok elmúltával is maradjon hasonlóan intenzív Magyarország és Oroszország között. Rendezzünk minden évben néhány kiemelkedően jelentős programot, elsősorban pedig: tegyük lehetővé a rendszeres cserét a kortárs művészek számára" - így foglalható össze annak a megbeszélésnek az eredménye, amelyre szeptember 29-én került sor az Orosz Föderáció Kormányának székházában (a "Fehér házban") Mihail Svidkoj, a Kulturális és Film Ügynökség vezetője, Gyenyisz Molcsanov, az orosz kormány kulturális hivatalvezetője és Vass Lajos politikai államtitkár között.

A munkamegbeszélésen különösen nagy hangsúlyt kapott a 2006. évi '56-os jubileum oroszországi eseménysorozata. A programok között szerepel az orosz-magyar "Ötvenes évek" című filmfesztivál és orosz-magyar értelmiségi kerekasztalbeszélgetés is.

"Az orosz értelmiségi, a média és tágabb közvélemény számára ezek jó alkalmat nyújthatnak a közös múlt feldolgozására, a nyílt vitára és szembenézésre, a fiatalok számára pedig, akik ´56-ról alig tudnak valamit, ezen korszak megismerésére" - emelte ki Mihail Svidkoj.

Vass Lajos politikai államtitkár további támogatást kért ahhoz, hogy a magyar kulturális jelenlét az orosz médiában is folytatódhasson.

Az évadok legsikeresebb programjai között említette mindkét fél a közös orosz-magyar produkciókat, amelyek arról tanúskodtak, hogy a résztvevők igazán megértették, sőt magukévá tették egymás kulturális nyelvét. Ennek bizonysága az a magyar est is, amelyet a moszkvai "Nemzetiségi Házban" rendezett a Magyar Kulturális Központ "Magyar hangok, képek, ízek" címmel, s amelyet Vass Lajos politikai államtitkár nyitott meg. Ez az est éppen arra mutatott rá, hogy a magyar kultúra mennyire szervesen jelen van az orosz művészek gondolatvilágában.

Egy neves kortárs zeneszerző, Mark Belodubrovszkij (Érdemes művész) például kifejezetten erre az alkalomra komponált Petőfi verseiből egy dalciklust, amelyet Jelena Liberova énekművész adott elő.

Ez alkalommal nyílt meg a magyarországi világörökségi helyszíneket bemutató kiállítás orosz nyelvű katalógussal. Tatjana Voronkina műfordító, a nemrég megjelent "Oroszoknak magyarokról" című kulturális enciklopédia segítségével tartott rendkívül élvezetes bemutatót a magyar kultúráról és irodalomról. Később Hamvas Béla: A bor filozófiája című, ugyancsak most megjelent esszéjéből hangzottak el részletek, igazi borversennyel és gulyáskóstolással egybekötve.

A gasztronómiai élvezeteket szellemi vetélkedővel kötötték össze a szervezők. A résztvevőknek egy tucatnyi tréfás és komoly kérdésre kellett választ adniuk Magyarországról. A versenyen közel százan vettek részt, közülük 20 orosz vendég adott minden kérdésre helyes választ.

Az est Kenyeres Bálint rövidfilmjével folytatódott, és a Noiz Orchestra koncertjével zárult.

A moszkvai évnyitó szeptember 30-án a Magyar Kulturális Központ felújított könyvtárának avató-ünnepségével folytatódik.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok