2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fehéregyháza határában felavatták Petőfi újjáépített ispánkúti emlékművét

2005. augusztus 1.
A Segesvár melletti Fehéregyháza határában vasárnap, a fehéregyházi csata és a magyar nemzeti költő halála évfordulójának napján Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Vass Lajossal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkárával ünnepélyes keretek között, közösen leplezte le az újjáépített emlékművet.
Borbély László közmunkaügyi és területrendezési miniszter, Markó Béla és Vass Lajos az emlékmű avatásán
Borbély László közmunkaügyi és területrendezési miniszter, Markó Béla és Vass Lajos az emlékmű avatásán

(mti) A rendezvény megnyitóján Gábos Dezső, a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tiszteletbeli elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Ünnepi beszédében Markó Béla, a román kormány miniszterelnök-helyettese rámutatott: nincs jelentősége annak, hogy azt kutassuk: mikor, hol élt esetleg tovább, és hol lelte halálát a költőóriás. Hiszen Petőfi örökéletű. Aki pedig örökéletű, annak sokszor kell meghalnia. Petőfi annyiszor halt meg, ahányszor meggyalázták a neki szentelt emlékműveket, s ahányszor valakik sárba tiporták a respublika, a szabadság eszméit. "A mi dolgunk az, hogy vigyázzunk az ő örökségére, hogy többet ne haljon meg Petőfi" - mondta Markó, aki köszönetet mondott a magyar kulturális tárcának, a felújítást támogatóknak, és nem utolsó sorban Hunyadi László és Gyarmathy János szobrászművészeknek értékes művészi munkájukért.

Az újjáépített emlékmű felavatásakor mondott beszédében Vass Lajos, az NKÖM államtitkára a többi között hangoztatta: Petőfi a magyar nemzet egységének, összetartozásának a szimbóluma. A költőnek a hazája és a szabadság iránti szeretete megrendítő. Már csak ezért is a magyar nemzet közös feladata emlékének ápolása.

Az Ispánkúti ünnepség koszorúzással zárult, majd a meghívottak a fehéregyházi templomban istentiszteleten vettek részt, utána pedig a templom kertjében levő, a fehéregyházi csatában elhunyt honvédek emlékét idéző, turulmadaras obeliszknél adóztak a nemzeti költő emléke előtt.

Petőfi Sándor ispánkúti emlékműve az elmúlt évtizedekben a magyarság egyik legfontosabb zarándokhelyévé vált. A régi emlékművet Sütő András író, valamint a hozzá közel álló marosvásárhelyi értelmiségiek kezdeményezésére 1969-ben állították fel az ispánkút közelében. A következő évtizedek erősödő diktatúrája azonban mindent megtett a Petőfi-kultusz elfojtásáért, így a Hunyadi László szobrászművész által készített emlékmű igen gondozatlan állapotba került. A 89-es fordulat után több helyi kezdeményezés is született az emlékhely felújítására, ám ezek nem valósultak meg, sőt, 1990-ben barbár módon megrongálták. Az emlékhely teljes újjászületésére az idén nyílt lehetőség, amikor Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Vass Lajos kezdeményezésére, az RMDSZ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Communitas Alapítvány és a Petőfi Sándor Kulturális Egyesület támogatásával alig egy hónap alatt sikerült felújítani.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok