2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Folytatódik a klubtámogatás

2005. október 18.
Indul a PANKKK-pályázat második fordulója

A mai napon a PANKKK program újabb fordulóját hirdeti meg a kulturális tárca. Az élőzenei koncerteket szervező és befogadó vidéki ifjúsági könnyűzenei klubok 2005. november 15-ig pályázhatnak működési támogatásra. A támogatás célja az élőzenei klubélet felpezsdítése, hogy a klubok fellépést biztosítsanak a már ismert zenekarok számára, és bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak az induló amatőr zenekaroknak.

A működési támogatást azok a könnyűzenei koncerteket szervező és befogadó klubok igényelhetik, amelyek 2006. január 1. és szeptember 30. között legalább 9 élőzenei koncertet rendeznek pop, rock, világzene, jazz és hip-hop műfajban, és ezek legalább 50%-a saját szerzemény. Nem tartozik ide a diszkó, valamely cég, termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére rendezett koncert, roadshow, ill. playback és fél playback előadás. A 9 élőzenei koncertből legalább kettő amatőr előadók koncertje kell, hogy legyen.

A támogatás az alkalmanként kifizetett fellépti díjak 50 %-a, de alkalmanként legfeljebb nettó 100 ezer Ft lehet. Egy klubban évente maximum 30 előadás támogatható.

Azok a klubok jelentkezhetnek, melyek előzetesen - 2005. július 20-ig - regisztráltak a tárcánál. Akkor 166 regisztráció érkezett. A most meghirdetett második forduló kiírását - az első forduló sikerére való tekintettel - szeptemberben határozta el a minisztérium. Így a támogatás elnyerésére azok a klubok is lehetőséget kapnak, akik ugyan regisztrálták magukat, de kimaradtak az első fordulóból. Az előző fordulóban támogatást nyert klubok nem pályázhatnak.

Az előző, augusztus 25-én zárult pályázati fordulóban 69 vidéki ifjúsági és zenei klub összesen 92,7 millió Ft működési támogatást nyert el. Ez összesen 1804 koncert megrendezésére ad lehetőséget, ebből 681 amatőr és 1123 profi zenekarok produkciója. A 69 támogatottból 3 egyetemi és főiskolai klub, 29 művelődési központ ifjúsági klubja, 37 pedig olyan koncertszervező illetve vendéglátóhely, amely a környezetükben működő amatőr rock jazz ill. egyéb zenét játszó amatőröknek biztosít fellépési lehetőséget. A pályázaton 12 város 40 klubja, 26 megyei jogú város és 3 község klubja nyert támogatást programjaira. A pályázók között egy 1000 fő alatti település is van: a 822 fős Alsónyék.

Mivel a tárca elsősorban a vidéki és kis amatőr zenekarokat kívánja helyzetbe hozni, és nem cél a már piacképes profik támogatása, ezért nem támogat olyan koncertet, ahol a fellépőknek fizetett összes fellépti díj meghaladja a bruttó 400 ezer Ft-ot. Budapesti klub nem pályázhatott. Olyan koncerttel sem lehetett pályázni, melynek fellépő előadói hangfelvételeiből az Artisjus adatai szerint 10 ezer vagy annál több példány készült a fellépés évét megelőző évben. Nem támogatott a tárca olyan koncertet sem, amelyen kizárólag nem magyar állampolgár előadók kizárólag nem magyar nyelvű előadása hangzik el.

A támogatás célja egyben a koncertekkel kapcsolatos pénzforgalom átláthatóvá tétele. Előzetes regisztráció alapján a támogatást a tárca utólag, negyedévenként folyósítja, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület igazolása alapján. Így ez a tevékenység kikerül a szürke zónából, míg a szerzői jogdíjak is jobban érvényesülnek.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok