2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A fórumot kutatják az idén is Gorsiumban

2005. április 6.
Korán szeretnék megkezdeni és hosszúra tervezik az idei ásatási idényt a Fejér megyei Gorsiumban, ahol folytatódik a fórum több éve tartó feltárása - mondta Fitz Jenő, a római kori település maradványait negyvennyolcadik éve kutató régészprofesszor az MTI-nek.

(MTI) - "Amint megtörténik az ásatás finanszírozásának fedezésére benyújtott pályázatunk elbírálása, munkához látunk" - mondta az ásatás vezetője, hozzátéve, hogy a korai kezdés nagyon fontos lenne. Magyarázata szerint tavaly, a pályázatértékelés elhúzódása miatt, később láthattak munkához, emiatt nem sikerült a tervezett teljes területet feltárni. Az ásatást az idén a fórum - a római kori közélet központjaként szolgáló tér - nyugati oldalán folytatják.

A Pannóniában egyedülállóan nagy méretű, impozáns tér északi oldalát már korábban feltárták, nyugati oldalának kibontásán már tavaly is dolgoztak a régészek, az idén annak mintegy harmada vár még kibontásra - ismertette Fitz Jenő. Mint elmondta, bár a gorsiumi fórum méreteit tudományos pontossággal eddig nem sikerült megállapítani, annyi bizonyos, hogy kilencven méter hosszú volt, a szélessége megközelítette a félszáz métert. Ehhez hasonló nagyságú nem volt Pannóniában, mérete a római fóruméval egyezik meg - tette hozzá. A fórum két hosszabbik oldalán egy-egy templom maradványai kerültek elő - mondta a feltárás vezetője. Az egyikben az istenné nyilvánított uralkodókat tisztelték Gorsium római polgárai, a másik, három fülkére osztott templomban a bennszülöttek hódoltak istenüknek, Silvanusnak, akinek két szobra és oltára is előkerült a kutatások során - tette hozzá.

A régészprofesszor valószínűsítette, hogy a fórum és maga Gorsium még bőven tartogat meglepetéseket a kutatóknak, hiszen a császárkultusz helyszínéül is szolgáló település a légi fotók tanúsága szerint mintegy 200 hektárnyi területet foglalt el. Azon belül a szent kerület - amelyhez a fórum is tartozott - 9 hektárnyi volt. Mivel a későbbi korokban a város fölé nem épült új település, az teljes egészében feltárható lesz - mondta Fitz Jenő.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok