2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A francia elnök megnyitotta az európai kulturális találkozót

2005. május 3.
A kétnapos "Találkozások a kulturális Európáért" című vitafórum nyitányaként Jacques Chirac francia köztársasági elnök az Elysée-palotában fogadta hétfőn az európai kulturális minisztereket és több száz európai, köztük 16 magyar művészt és kulturális vezetőt.
Chirac elnök nyitotta meg a találkozót
Chirac elnök nyitotta meg a találkozót

(MTI) - Chirac nagy hangsúlyt fektetett az európai kulturális sokszínűség fontosságára, és arra, hogy a kultúrát nem lehet a piac vagy a versenyképesség fogalmaival megközelíteni és értelmezni, mert a kultúra önérték - tájékoztatta az MTI-t Bozóki András kulturális miniszter, hozzátéve: "Minden országnak kötelessége a saját kulturális értékeit megőrizni".

A 25 EU-tagországból 21 képviselteti magát miniszteri szinten - mondta el Bozóki, annak jelét látva ebben, hogy az európai kultúrpolitika alapvető eseményéről van szó. Hozzátette, hogy az Európai Unió az európai sokszínűség megtartásáért és a kulturális homogenizáció ellen kíván küzdeni - szögezte le a miniszter, hozzátéve: ezért fontos az amerikai tömegkultúra mellett felmutatni és megőrizni európai kulturális értékeket. Ennek példája, hogy a franciák a fórumon megvitatandó dokumentumot az EU valamennyi nyelvére lefordították.

A magyar miniszter kiemelte, hogy a május 29-i európai alkotmányról tartandó népszavazás előtti kiélezett politikai helyzetben szinte természetes, hogy Chirac elnök ezt az eseményt felhasználja arra, hogy Európa mellett kampányoljon. Bozóki András fontosnak tartja azt a francia gondolatot, amely a kultúrának politikaformáló szerepet tulajdonít, hiszen "a kultúrának az adott gazdasági helyzettől függetlenül van egy önmozgása". A magyar miniszter, a találkozó következő, 2005. november 17-19. között Budapesten, az Országgyűlésben és a Művészetek Palotájában megrendezendő állomásának házigazdájaként ezt kívánja majd a fórumon elhangzó felszólalásaiban is hangsúlyozni.

A vitasorozat délután a Comédie Francaise színházépületében Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális és tájékoztatási miniszter hozzászólásával kezdődött el. A francia politikus az EU összes nyelvén, így magyarul is köszöntötte a vendégeket, amit a nemzetközi hallgatóság nagy tetszésnyilvánítással jutalmazott. Ezután az európai identitás kialakulásáról és az európai kultúra szerepéről folytattak vitát a résztvevők.

Magyarországot Bozóki András kulturális miniszter mellett kulturális vezetők és művészek képviselik a fórumon, mások mellett Békés Pál író, Zimányi Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója, Kardos József, a Sziget Fesztivál igazgatója, Koncz Zsuzsa énekesnő, Schilling Árpád rendező és Tarr Béla filmrendező.


Jacques Chirac és Bozóki András kulturális miniszter
Jacques Chirac és Bozóki András kulturális miniszter

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok