2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Francia folyóiratok a magyar kultúráról

2005. október 7.
Magyarországról és a magyar kultúráról, zenéről olvashatnak részletesebben a francia folyóiratok, a Plaisirs és a La lettre du Musicien Zongora különszámának olvasói októberben.

Részletesebben foglalkoznak Magyarországgal és a magyar kultúrával egyes francia folyóiratok legfrissebb számai. A Plaisirs - "A dinamikus érett korosztály életművészete" alcímű, újdonsült háromhavi magazin első, 2005. őszi száma "Magyarország" külön dossziéval buzdítja a franciaországi aktív nyugdíjasokat - és minden Magyarország iránt érdeklődőt - hazánk szépségeinek, tájainak, kultúrájának, és nem utolsósorban fürdőinek, gasztronómiai élvezeteinek és borkultúrájának felfedezésére. A 120 oldalas színes magazin közel fele foglalkozik különböző, magyar vonatkozású témákkal. A Magyar Turisztikai RT. párizsi kirendeltsége által adott információk segítségével a lap első nagy magyarországi blokkja közel húsz, színes fotókkal tagolt oldalon vezeti körbe Magyarország vonzó tájain az olvasókat, akik a hagyományos témák - puszta, Balaton - mellett ízelítőt kapnak az Észak-Keleti Középhegység kiemelkedő turisztikai célpontjairól, a magyar építészet különböző korokból származó látnivalóiból (Ják, Kőszeg, Tihany, Pécs), a "Buda gyöngyeként" aposztrofált Budapest szépségeiből, valamint a termálvizes fürdőkben rejlő lehetőségekről és a magyarországi golfpályákról. A lap más rovatai foglalkoznak a magyar konyhaművészettel, különös tekintettel a specialitásokra, a Tokajira és a magyar borokra, valamint Magyarország állatvilágával is. A kulturális rovat bemutatja a francia földön is népszerű Sissi gödöllői kastélyát, illetve a keszthelyi Festetics kastélyt és annak 90.000 könyvet tartalmazó impozáns könyvtárát. A magazin felhívja olvasói figyelmét Szabó Magda regényeire - az írónő könyvei a 2003-as Külföldi Femina-díj elnyerése óta a magyar irodalom legnépszerűbb művei közé tartoznak Franciaországban. A magazin első száma 50.000 példányban jelent meg, melyet Franciaország 6000 újságosánál vásárolhatnak meg az érdeklődők.


Az egyik legrangosabb komolyzenei periodika, a La Lettre du Musicien Zongora különszámmal jelentkezett októberben, melynek egész történeti rovatát a magyar zeneoktatásnak és magyar zongoraművészek bemutatásának szentelte. Bertrand Bolognesi cikkében - Liszt Ferenc mellett - kiemeli a XX. század három kiemelkedő zeneszerzője és -pedagógusa: Bartók Béla, Ernő von Dohnányi és Kodály Zoltán meghatározó szerepét a magyar zeneoktatás történetében. Ezt követően a lap áttekintést ad legnevesebb zongoraművészeink - Kocsis Zoltán, Krausz Adrienne, Schiff András, Sándor György, Ránki Dezső, Sebők György - pályájáról. A magyar dosszié befejezéseként a folyóirat Torma Gabriella Franciaországban élő zongoraművész és zenepedagógus visszaemlékezéseit közli "Vasoktatás" címmel az 1953-1983 közötti időszak Magyarországán folyó zeneoktatásról, melyben a művésznő gyermek- és fiatalkorában részesült.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok