2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Francia nyelvű József Attila-kötetek bemutatója

2005. december 3.
December 5-én a 2005-ben megjelent francia nyelvű József Attila-kötetek bemutatójával zárul a költő centenáriuma alkalmából rendezett emlékév Párizsban. Az estet - Kassai György, Jean-Paul Sicre, Gorilovics Tivadar és Szabolcsi Miklósné részvételével Tverdota György vezeti, József Attila verseit franciául Jean-Marie Perinetti adja elő.

December 5-én a József Attila Emlékév záróprogramjaként a Párizsi Magyar Intézetben konferencia zajlik, melyen bemutatják a 2005-ben francia nyelven megjelent József Attila köteteket, illetve a róla szóló könyveket:

Az október közepén megjelent, franciául eddig a legtöbb József Attila-művet tartalmazó, Aimez-moi című verseskötetet, melyet a Phébus Kiadó jelentetett meg Kassai György és Jean-Pierre Sicre szerkesztők gondozásában, Jean Rousselot előszavával, a Párizsi Magyar Intézet támogatásában. Megjelenése óta a könyvet a francia sajtó - többek között a La Croix, a l´Express, a Marianne, a Charlie Hebdo és a Lire újságírói - több, igen lelkes cikkben méltatta.

A konferencián bemutatják

- a debreceni Kossuth Kiadó "a semmi ágán": József Attila költeményeiből című kétnyelvű válogatását,

- Szabolcsi Miklós: József Attila Párizsban- Attila József ? Paris című, a Fekete Sas Kiadó gondozásában megjelent könyvét és

- a Kassai György-Tverdota György szerkesztette A város peremén: egy évszázad félszáz magyar verse franciául címmel kiadott gyűjteményt, melyet az Új Világ Kiadó publikált.

A konferencián, melyet Tverdota György vezet, részt vesz többek között Kassai György, Jean-Paul Sicre, Gorilovics Tivadar és Szabolcsi Miklósné. Az esten jelen lesznek a könyvkiadók képviselői is, és Jean-Marie Perinetti tolmácsolásában József Attila-versek hangzanak el.

Ezzel azonban nem érnek véget a József Attilához köthető rendezvények Franciaországban: december 12-én a Reimsi Színház Sc?ne ouverte - A színpad nyitva című fesztiválján mutatják be a Rády Krisztina által színpadra alkalmazott József Attila-estet Denis Lavant francia színész és Serge Teyssot-Gay, a Noir Désir gitárosa, illetve - felvételről - Nagy Zsolt, a Krétakör művésze előadásában. Az előadás - melyet másnap a France Culture rádió is közvetít - 2006-ban több város - így például Avignon és Bordeaux érintésével - franciaországi turnéra indul.

A József Attila Emlékév eseményei még 2005 márciusában vették kezdetüket Párizsban. Mint emlékezetes, március 18-án kerekasztal-beszélgetést rendeztek a nagyszabású nemzetközi könyvkiállítás- és vásár, a Salon du Livre Agora termében "A magyar irodalom és a pszichoanalízis: József Attila, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor" címmel Fejtő Ferenc, Kassai György, Karátson Endre, Tverdota György és François Sauvagnat részvételével. 25-én Somogyi Ferenc külügyminiszter, a József Attila Emlékbizottság tagja felavatta József Attila emléktábláját, amely azóta újra látható egykori szállodájának, a mai Hôtel Atlantis Saint-Germain des Prés-nek falán. Az új emléktábla a PMI kezdeményezésére került vissza a szálloda falára, melyben József Attila 1926-ban lakott. Március 30-án és 31-én "József Attila új megközelítésben" címmel kétnapos nemzetközi konferencia zajlott a magyar kulturális intézetben. Ugyancsak 30-án nyílt meg a párizsi UNESCO székház Ségur csarnokában - a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével készült - József Attilát bemutató multimédia tárlat. Március 31-én a PMI-ben irodalmi estre került sor "Mítoszok és lázadások. Fiatal költők és József Attila" címmel Jónás Tamás, Lackfi János költők és Gubányi György gitárművész részvételével. József Attila azonban nemcsak a verskedvelő franciákhoz juthatott el újabban: a francia Noir Désir rockegyüttes 2005 őszén En public, En image címmel megjelent, 2003-as felvételeket tartalmazó dupla CD-DVD-jén is szerepel József Attila: Nem én kiáltok című verse is Ce n´est pas moi qui clame cím alatt (Kardos Gábor fordításában, Le Miroir de l´Autre, Paris, La Différence-Unesco, 1997) - a költeményt így azóta francia fiatalok százezrei ismerhették meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok