2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Frankofónia ünnepe

2005. március 3.
A francia a tudományos kalandozások nyelve; e téma jegyében rendezik meg Jules Verne munkásságának adózva a Frankofónia ünnepe című programsorozatot hétfőtől Magyarországon.

A programfüzet letöltése (pdf)

(mti) A március 25-ig tartó esemény számos programot, köztük koncerteket, kiállításokat, filmvetítéseket, versenyeket és színházi előadásokat foglal magában - adta hírül a budapesti Francia Intézet.

Mint írták: Magyarország megfigyelői státuszban tavaly novemberben csatlakozott a Frankofónia Nemzetközi Szervezetéhez, amely a francia nyelvet használó országok összefogásának fóruma, de nyitott a tágabb civilizációs, kulturális, egyben politikai és gazdasági érdekközösség kialakítására.

A szervezetnek jelenleg 53 állam és kormány teljes jogú tagja, 10 állam megfigyelői státusszal rendelkezik. A Frankofónia nemzetközi ünnepét minden évben március 20-án rendezik meg.

Az ünnep magyarországi résztvevőinek száma egyre nő, immár több mint 12 frankofón ország nagykövetsége érdekelt a programokban, amely összegzésük szerint azt bizonyítja: a francia nyelv a béke és a szolidaritás megvalósításának egyik lehetséges eszköze.

A magyarországi rendezvényen egyebek mellett kanadai és madagaszkári koncert, frankofón színház, belga kiállítás és marokkói est mutatja meg a frankofón kultúrák különböző arcait.

A "Frankofón mozi éjszakáján", március 11-én kanadai, svájci, francia, bolgár, madagaszkári és belga filmekkel ismerkedhet meg a közönség a Francia Intézetben.

Simenon szeme címmel most pénteken a Mai Manó Házban nyílik kiállítás, míg a Francia Intézetben jövő hétfőtől két tárlatot láthat a közönség "Fesd meg Franciaországot akvarellel" és "A francia nyelv a kaland szolgálatában" címmel. Ugyancsak az intézmény ad otthont március 18-án a Nagy francia dalverseny döntőjének.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban rendezik meg jövő kedden a frankofón sajtó, március 17-én a frankofón képregény napját, míg a frankofón futballbajnokságnak március 19-én a budapesti Francia Gimnázium lesz a helyszíne.

A programban szerepel Maxim Belciug román, illetve Richard Seguin kanadai gitáros koncertje, előadás a madagaszkári zene sokszínűségéről és Jules Verne írói művészetéről, az Alliance des Parapluies színielőadása, a Franciaország arcai Magyarországon című fotókiállítás, a "Nagy francia tollbamondás" elnevezésű verseny, továbbá a fiatalok napja rendezvény. Az esemény keretében a különböző frankofón országok bemutatják konyhájukat is.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok