2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyurcsány Ferenc a kulturális minisztériumban

2005. március 18.
A kulturális vidékfejlesztés volt a leghangsúlyosabb téma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter pénteki megbeszélésén, Budapesten.
Gyurcsány Ferenc kormányfő négyszemközti megbeszélést is folytatott Bozóki András kulturális miniszterrel
Gyurcsány Ferenc kormányfő négyszemközti megbeszélést is folytatott Bozóki András kulturális miniszterrel

(mti) "Örömmel és jóérzéssel fogadom azt a szándékot, amelyet Bozóki András miniszter úr képvisel, a szándékot, amely szerint döntően a közkincs-program köré csoportosulva egy erőteljes kulturális vidékfejlesztés jellemezze a következő hónapokat és a következő éveket" - mondta a kormányfő a munkalátogatását követő rövid sajtótájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc támogatásáról biztosította azt a szándékot, hogy mindazt, ami a vidéki közkultúrát jelenti - annak intézményhálózatát, működési feltételeit - egy átfogó vidékfejlesztési program részeként ugyan, de a fejlesztés koncentrált területévé tegyék.

Mint mondta, olyan programok kiírását, elindítását tervezi a minisztérium, amely kistelepülési művelődési intézmények felújítását, azok működésének segítését célozza meg.

A kormányfő kérdésre válaszolva közölte: a vidékfejlesztési kabinet jövő keddi ülésén összegzik először azokat a törekvéseket, fejlesztési irányokat és forrásokat, amelyeket a kulturális vidékfejlesztésre is fordítanak majd.

A miniszterelnök úgy összegezte négyszemközti megbeszélését a kulturális miniszterrel: áttekintették az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladatait, amelyek között vannak jogszabályalkotási tervfeladatok és izgalmas, fontos kulturális kezdeményezések.


A kulturális minisztérium egyik kiemelt programja A Nagy Könyv
A kulturális minisztérium egyik kiemelt programja A Nagy Könyv

Az izgalmas kulturális vállalkozások között említette a Nagy Könyv-programot, amelytől - mint mondta - azt remélik, hogy emberek százezreinek lehet újra felkelteni az érdeklődését Guttenberg világa iránt és a minőségi irodalom újra több tekintélyt szerez magának Magyarországon.

"Egy nagyon tettre kész, nagyon cselekvő minisztériumi vezetést látok, olyan csapatot, amely érti és tudja, hogy nincsen együtt élő nemzet erős társadalom, erős közös kultúra nélkül" - hangsúlyozta.Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy ennek megőrzésében és gyarapításában a kormánynak, az állam különböző intézményeinek kitüntetett szerepe van, a kultúrát nem lehet csak a piacra, a magánkezdeményezésekre bízni; jelen kell lennie a közfelelősségnek, az azt megtestesítő intézmények és a finanszírozás fenntartásának is.

"Az a tapasztalatom, hogy a miniszterváltás gyorsan, zökkenőmentesen ment végbe" - közölte a kormányfő, hangsúlyozva, hogy teljes bizalmával és támogatásával fordul továbbra is Bozóki András és tevékenysége felé.


A miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: megerősítést nyert az az elkötelezettsége - mind kulturális, mind politikai szempontból -, amely szerint a magyar nemzeti kultúrát a maga egészében igyekeznek megmutatni, segíteni a helyi, városi, kistelepülésen élő közösségeket abban, hogy kibontakoztassák és megmutassák tehetségüket az országnak.

Mint hozzáfűzte, ezt szolgálja a kulturális vidékfejlesztés programja, amely ezentúl több minisztériummal is összehangoltan, reményei szerint még hatékonyabban fog megjelenni.

Bozóki András nagyon fontosnak nevezte, hogy a kultúra szerepe megjelenjen a Nemzeti Fejlesztési Tervben, rámutatva arra: azt szeretnék elérni, hogy ne csak fejezetként, hanem horizontálisan is, más elképzelésekhez kapcsolódva érvényesítsék a kultúra szempontjait.

Szólt arról is, hogy szeretnék kidolgozni Magyarország kulturális stratégiáját, folytatva azt a munkát, amely elődje, Hiller István hivatali ideje alatt elindult.



A Nagy Könyv-program mellett kiemelte Európa Kulturális Fővárosának kiválasztását, elmondta továbbá, hogy jelentős szerepet szánnak a kulturális örökségvédelemnek is.

Rámutatott arra, hogy ez utóbbi nem csupán házakról vagy negyedek rekonstrukciójáról szól (Várnegyed vagy Belső-Erzsébetváros); a kulturális örökségvédelmet tágabban értelmezik, szeretnék elérni, hogy az digitális értelemben, például filmekre vonatkozóan is érvényesüljön.

Bozóki András nagyon fontosnak nevezte, hogy a fiatalokkal megszerettessék a kultúrát, és a fiatalok kultúráját mások elismerjék. Mint mondta, olyan rendezvényeken gondolkodnak, amelyek előtérbe állítják a fiatalok kultúráját, mert úgy gondolják, hogy az a szabadság kultúrája.

A kormányfő a munkalátogatás keretében megbeszélést folytatott a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Kulturális Intézetek Igazgatósága képviselőivel is.


A miniszterelnök találkozott a minisztérium vezetőivel is (bal oldalon Benedek András közigazgatási, jobb oldalon Vass Lajos politikai államtitkár)
A miniszterelnök találkozott a minisztérium vezetőivel is (bal oldalon Benedek András közigazgatási, jobb oldalon Vass Lajos politikai államtitkár)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok