2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyurcsány Ferenc nyitja meg az oroszországi magyar kulturális évadot

2005. február 14.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg az oroszországi magyar kulturális évadot csütörtökön Moszkvában - jelentette be Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) politikai államtitkára az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.

Franciaország, Olaszország, Hollandia és Nagy-Britannia után Oroszországban mutatkozik be a magyar kultúra; nyolc városban és más településeken összesen több mint száz programon vehetnek részt az érdeklődők.

A júliusig tartó rendezvénysorozat áttörést eredményezhet a két ország kapcsolatában. Először fordul elő, hogy egyidejűleg a fogadó ország kultúrája is bemutatkozik Magyarországon - mondta Vass Lajos.

Azt szeretnénk, ha azok a sztereotípiák, amelyeket az orosz emberek Magyarországról őriznek, megváltoznának, ha sikeresnek és nyitottnak látnának bennünket kultúránkon, kulturális sokszínűségünkön keresztül - fogalmazott az államtitkár.

Szvák Gyula, az orosz kulturális évad főkurátora úgy fogalmazott: harminc éve várja, hogy ideológia- és politikamentes, értékorientált kulturális bemutatkozást rendezzen a két ország.

Meggyőződése szerint "2005-nek jelentős helye lesz a magyar-orosz kulturális és történelmi kapcsolatok történetében". Mint elmondta: több mint hétszáz magyar művész látogat Oroszországba és ugyanennyit hívnak meg Magyarországra.

Bence Ottó, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója "hatalmasnak és különleges érzékenységűnek" nevezte az orosz kultúrát. Az orosz és a magyar kultúra között sok a párhuzamosság, de lényegiek a különbségek is; e kettőség köré épül az évad - mondta.

Kifejtette: Az ablak Magyarországra című orosz évad logója, egy szabolcsi alma és egy pravoszláv templom hagymakupolájának "ötvözete", a két kultúra "derűs és érzelemgazdag összetolását jelképezi".

A Hungarofest azt szeretné - olvasható a rendezvényszervező cég programismertetőjében - "ha a művészet értékein keresztül visszaállíthatnánk a politikai okok miatt sokáig háttérbe szorult orosz-magyar kapcsolatok rangját".

A kétoldalú viszonyt elmélyítő magyar kulturális évad keretében Oroszország nyolc városában 53 programot szerveznek, közöttük klasszikus zenei programokat, balett- és színházi előadásokat. Magyarország különféle irodalmi programokkal, vizuális művészeti eseményekkel, világzenei és filmes programokkal, továbbá konferenciákkal mutatkozik be.

A nagyszabású áttekintő tárlatok az európai környezetbe helyezett Magyarországot mutatják be a XIX-től a XXI. századig. A két legnagyobb kulturális központban, Moszkvában és Szentpétervárott szervezik meg az évad főbb eseményeit. Ezeket a testvérvárosokban és a magyar őshaza területén található nagyobb központokban regionális rendezvények egészítik ki.

A kiemelt zenei programok között szerepel Kocsis Zoltán és a nemzeti filharmonikusok; a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Rost Andrea; Jandó Jenő és az Akadémiai Szimfonikus Zenekar; továbbá a Besh o Drom fellépése.

A vizuális művészetek terén a magyar-orosz dinasztikus kapcsolatokat bemutató tárlat lesz az évad nyitó eseménye, amelyen Gyurcsány Ferenc kormányfő is részt vesz. (Az orosz Állami Történeti Múzeumban a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből állítanak ki.)

A József Attila-emlékévhez kapcsolódóan is rendeznek ünnepségsorozatot; fellép a Győri Balett a Budapest Klezmer Band kíséretével. A Pintér Béla Társulat, a Parasztoperát az utóbbi évek legsikeresebb alternatív előadását, a Budapesti Operettszínház a Marica grófnőt mutatja be, a kaposvári Csiky Gergely Színház a Csak egy szög című előadásával lép fel. Retrospektív filmhetet rendeznek Szabó István és Jancsó Miklós alkotásaiból, az utóbbi évek filmterméseiből is vetítenek.

Az évad költségvetése 500 millió forint. Az állami támogatás 350 millió, az NKÖM ezen felül külön keretből 100 millió forintot biztosít a nagyszabású novemberi záró kiállítás, a Bécs-Budapest és Szentpétervár a historizmus és az avantgárd között 1873-1925 című tárlat megrendezésére. A tervek szerint a szponzorok 50 millió forinttal támogatják a programsorozatot.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok