2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hamarosan megkezdődik a Mátyás-templom rekonstrukciója

2005. május 26.
Nyáron vagy ősz elején megkezdődik a budavári Mátyás-templom rekonstrukciója - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön.

"Elkészültek a tervek és nyár végén vagy ősz elején megkezdődhet a Mátyás-templom felújítása" - mondta a tárca vezetője a templom köré felhúzott állványzat előtt, amelyen a restaurálási munkálatokat bemutató tablók láthatók.

A Mátyás templom rekonstrukciójának engedélyezési eljárása lezárult, a beruházó jogerős építési engedéllyel rendelkezik. A beruházást lebonyolító szervezet kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van, várhatóan egy hónapon belül lezárul.

Ezt követően kerülhet sor a kivitelezői közbeszerzési eljárás kiírására és lebonyolítására.

A kivitelezési munkák - az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ (ÁMRK) mint tervező szakmai közreműködésével - várhatóan ez év őszén megkezdődhetnek.

A kormány által finanszírozott beruházás tervezett költsége 3,7 milliárd forint.

A miniszter rámutatott: a templomot az 1960-as évek óta nem újították fel, a II. világháború után csak kisebb "szépségtapaszokkal" látták el és az utóbbi években életveszélyessé vált a műemlék.

Bozóki András kiemelte: rendkívül komplex munkálatsorozatról van szó, amelyek során az épületfelújítás mellett fa-, fém, üveg-, textil- és kerámiarestaurálást is végeznek.

A templom falainak állapotát az ÁMRK speciális eljárással, úgynevezett faldetektoros vizsgálattal, "egyfajta röntgennel" mérte fel, ennek alapján készültek a tervek - ismertette Bozóki András, aki maga is kipróbálta a készüléket.

"Rekordidő alatt készültek el a felújítási tervek" - utalt az ÁMRK igazgatója arra, hogy a megbízást 2004 augusztusában kapták.

Szécsi Zsolt elmondta: a turisztikai látványosságként naponta 8-10 ezer látogatót fogadó templom felújításánál új szellőző rendszert alakítanak ki.

Megjegyezte: a koncertek helyszíneként is népszerű műemlék átépítésekor az egyházi zenei szempontokat is figyelembe veszik.

Farbaky Péterné művészettörténész, a terveket készítő csoport munkatársa elmondta: a helyreállítási koncepció elkészítésénél Schulek Frigyes templomra vonatkozó hagyatékát is feldolgozták. (Az építész 1873-1896 között, a millenniumi ünnepségekre neogót stílusban teljesen átépítette a templomot.)

A kormány a Mátyás-templom rekonstrukciós programját 2004-ben fogadta el, a beruházás végrehajtásáért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felelős. (mti) ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok