2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hegyi Árpád Jutocsa az Operaház új igazgatója

2005. július 22.
Bozóki András bejelentette, hogy Hegyi Árpád Jutocsát nevezi ki augusztus 1-ei hatállyal az Operaház főigazgatójává.
Az új főigazgató
Az új főigazgató

Részletek Hegyi Árpád Jutocsa pályázatából (104 KB doc)

A szaktárca vezetője a dalszínház színpadán hirdette ki a pályázat eredményét, és mutatta be az új főigazgatót, valamint csapatát: Kesselyák Gergely művészeti igazgatót és Müller Péter Sziámi stratégiai tanácsadót.

Hegyi Árpád Jutocsa 1992-től tíz éven át a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-főrendezője volt, a megyeszékhelyen is együtt dolgozott az említett két alkotóval.

Pályázatában jelentős életrajzi mozzanatként említi, hogy megalapította a "Bartók +..." Nemzetközi Operafesztivált és gazdag operaéletet teremtett a karmester-rendezővel és a költővel-stratégával közösen.

Bozóki András kulturális miniszter azzal indokolta Hegyi Árpád Jutocsa és csapata felkérését, hogy Miskolcon, az ottani operafesztivállal már bizonyítottak.

Az eddigi vezető, a 2003 januárjától négy évre kinevezett Szinetár Miklós ez év június 1-jén, közös megegyezéssel távozott posztjáról. Döntését a költségvetési források csökkenésével indokolta.


Müller Péter Sziámi, Hegyi Árpád Jutocsa, Kesselyák Gergely, Bozóki András, Petrovics Emil és Kunos József
Müller Péter Sziámi, Hegyi Árpád Jutocsa, Kesselyák Gergely, Bozóki András, Petrovics Emil és Kunos József

A pályázatra 14-en jelentkeztek, a miniszter által felkért tanácsadó testület három fordulóban vizsgálta a pályamunkákat. Bozóki András elmondta, hogy Hegyi Árpád Jutocsa, Zimányi Zsófia, Bán Teodóra és Pál Tamás pályázatát különösen jónak tartották.

A miniszter közölte, hogy bővülő anyagi források nem állnak az új főigazgató rendelkezésére, konkrét összegről azonban nem nyilatkozott. Mint mondta, az adatok akkor lesznek publikusak, ha a kormány elfogadja a jövő évi költségvetés sarokszámait.

Hegyi Árpád Jutocsa a feladatokat két részre osztotta: a művészeti területért Kesselyák Gergely felel, míg a működési területet ügyvezető igazgatóként továbbra is Závecz Ferenc vezeti, aki Szinetár Miklós távozása óta megbízott főigazgatóként is tevékenykedett.

A főzeneigazgatói poszt az első, átmenetinek tartott évadban megmarad, azt Petrovics Emil tölti be, később azonban a feladatkört szeretnék összevonni a művészeti igazgató tisztségével - jelezte.

Az új főigazgató elmondta, hogy az átmeneti, még nem általuk összeállított évadban a már korábban megtervezett műsorrendet bonyolítják le, legfeljebb némi "kozmetikázás, racionalizálás" lesz.

Az Operaház vezetője egyhetes periódusra épülő "átfedéses blokkrendszer" alapján képzeli el az intézmény működtetését. Ennek lényege, hogy a repertoárdarabot egyhetes próbafolyamat után kis sorozatban játsszák, négyszer vagy ötször. Előadásával párhuzamosan a következő darabot már próbálja a másik stáb, és amikor az is színpadra kerül, kezdődik a harmadik darab próbája.

A főigazgató elképzelése szerint az Operaház a hét első két napján nem játszik: a hétfő szünnap, kedden díszletet szerelnek. A szerdai nyilvános főpróbákat "igen mérsékelt helyárakkal" szeretnék elérhetővé tenni. Az előadásokat csütörtöktől vasárnapig láthatja majd a közönség, a hét utolsó napján délelőtt esetenként matinét is tartanak.

Hegyi Árpád Jutocsa nevéhez több mint hetven színházi, televíziós és operarendezés, valamint nyolcvannál is több rádiós hangjáték kötődik.


Hegyi Árpád Jutocsa szakmai életrajza


Sajtótájékoztató az Operában
Sajtótájékoztató az Operában

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely

Müller Péter Sziámi
Müller Péter Sziámi

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok