2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Helyreállítási javaslatcsomag készül a budai Várról

2005. április 27.
A kormány egy évvel ezelőtt döntött a Várnegyed felújításának folytatásáról.

Ács Tamás gazdasági helyettes államtitkár is részt vett a megnyitón
Ács Tamás gazdasági helyettes államtitkár is részt vett a megnyitón

(MTI) - Helyreállítási javaslatcsomagot készít a budai Vár rekonstrukciójának folytatásáról szóló kormánydöntéshez kapcsolódóan június végére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) - közölte Varga Kálmán elnök kedden Budapesten. A hivatal emellett kulturális-turisztikai programcsomagot is kidolgoz - mondta újságírók számára rendezett háttérbeszélgetésen a KÖH vezetője.

A kormány egy évvel ezelőtt, 2004. április 28-án döntött a budai Vár felújításának folytatásáról. Medgyessy Péter akkori miniszterelnök tavaly májusban jelentette be, hogy megkezdődhet a 2012-ig tartó, három ütemben tervezett felújítás első szakasza. Varga Kálmán keddi tájékoztatóján kiemelte, hogy a hivatal által javasolt régészeti feltárások révén bővülhet a budai Vár kulturális kínálata, a terület ugyanis véleménye szerint e tekintetben is igencsak "lestrapált".

Majdani helyreállítási javaslataik közül példaként említette a budai zsinagóga feltárását és bemutathatóvá tételét. Mint mondta, indítványuk kitér majd arra is, érdemes-e a királyi palota kupoláját eredeti állapotába helyreállítani vagy visszaállítani a lerombolt Habsburg-lépcsőt.

A hivatal vezetője e kérdésekre adandó válaszaikat nem kívánta megelőlegezni, azt azonban magánvéleményeként jelezte, hogy építészetileg mindenképpen "hozzányúlna" a királyi palotához. Beszámolt továbbá arról, hogy a KÖH készíti el a palota tudományos dokumentációját és ez a munka talán már az év végére befejeződhet. A dokumentáció alapja lehet a későbbiekben az esetleges beavatkozásokkal kapcsolatos döntéseknek - jelezte. A hivatal vezetője közölte, várhatóan egy hónap múlva nagy régészeti munka kezdődik a területen: elindul a királyi palota reneszánsz kori kertjének feltárása. Említést tett arról, hogy "vannak fehér foltjai (...) a Várnak és a várköpenynek is", szakmai elképzelések szerint például komoly középkori leletanyag, például faragott kőanyag rejtőzhet a terület alatt.



A Honvéd Főparancsnokság egykori, Dísz téri épülete kapcsán elmondta, hogy a tavaly kiírt tervpályázat a "zsűri véleménye szerint sem volt igazán eredményes", egyik tervet sem találták alkalmasnak arra, hogy megvalósuljon; a KÖH-nek is voltak műemléki aggályai. Egy pályázót felkértek a további tervezésre, de az örökségvédelmi hivatal is készít tanulmányterveket, erre állt fel az úgynevezett budai műhely - tette hozzá. A műhely egyik elképzelése szerint egyszerűsített helyreállítás történne, így például nem emelnék vissza az egykori pazar kupolát. Varga Kálmán közölte, hogy a főparancsnokság hajdani épületét illetően a várgondnokságnak és a KÖH-nek a nyár közepére kell látvány- illetve tanulmányterveket benyújtania.

A budai Vár kapcsán megjegyezte azt is: vannak arra jelek, hogy a köztársasági elnök hivatalának "volna igénye még bizonyos bővítésekre".



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok