2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A holokauszt Magyarországon európai perspektívában

2005. június 1.

(MTI) - A kulturális tárca és a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) támogatásával, a Balassi Kiadó gondozásában megjelent kiadvány a holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából tavaly áprilisban, az Akadémián rendezett nemzetközi konferencia előadásait közli. Ez a kötet a jövőnek szóló emlékezés - mondta Hiller István, aki a konferencia megrendezésekor a kulturális tárcát vezette és a könyv megjelenését miniszteri keretéből finanszírozta.

Az MSZP elnöke azt mondta: a könyv célja, hogy azok, akik - szerencséjükre - nem élhették át a hatvanegy évvel ezelőtti borzalmakat, ne felejtsék el azokat, és minél pontosabb ismereteket nyerjenek róluk. A kötet sorsa nem a kutatók kezében, hanem az iskolákban dől el - tette hozzá.

Harsányi László, az NKA elnöke úgy fogalmazott: ezt a könyvet az áldozatok nem létező sírjára helyezendő kavicsként fogja fel. Molnár Judit, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítását szervező programiroda igazgatója, a kötet szerkesztője felidézte: az egy évvel ezelőtti háromnapos konferenciára kilenc országból érkeztek kutatók, a hatszáz résztvevő közül százötvenen középiskolai tanárok voltak.

A vészkorszak témakörét átfogóan feldolgozó, több mint hétszáz oldalas könyv kiterjedten foglalkozik a holokauszt előzményeivel, továbbá a zsidómentőkkel. Külön fejezet szól az észak-erdélyi zsidóüldözésről, a holokauszt emlékezetéről és interpretálásairól, a felelősségre vonásról, a jóvátételről, valamint a holokauszt megjelenéséről a magyar irodalomban és oktatásban.

Az 1500 példányban kiadott, a közeljövőben angolra is lefordítandó könyvet a megjelenés napján 1200 középiskolába és felsőfokú oktatási intézménybe juttatják el - tájékoztatta Martinkovits Judit, az emlékközpont adminisztratív igazgatója az MTI-t. Molnár Judit az MTI-nek elmondta: az emlékközpont állandó kiállítását az eredetileg tervezett időpontban, októberben nem tudják megnyitni, de esélyt lát arra, hogy a tárlat 2006 első negyedévében elkészüljön.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok