2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Horvát kollégájával találkozott a kulturális miniszter

2005. április 4.
A Kulturális Örökségvédelmni Hivatal épületében találkozott a magyar és a horvát kulturális miniszter. Bozóki András és Božo Biškupić közösen nyitották meg a horvát világörökségi helyszíneket bemutató tárlatot.
A horvát és a magyar kulturális miniszter
A horvát és a magyar kulturális miniszter

Mediterrán és közép-európai fekvése révén Horvátországnak változatos kulturális és természeti értékei vannak. A 13 évszázados horvát államjogi hagyomány a térséget korábban uraló geopolitikai képződmények, a görög városállamok, a hatalmas Római Birodalom és Bizánc örökségén jött létre, s történelmi fejlődésére meghatározó volt a környező erős birodalmak befolyása. Az idők során azonban Horvátországnak sikerült megőriznie államisága folytonosságát, a horvátságnak pedig nemzeti önazonosságát.

Horvátország a nagy európai civilizációk hagyományait bármennyire is összetett a történelmi, társadalmi, politikai és kulturális környezetben örökölte, tevékenyen munkálkodott saját műveltségi értékeinek megteremtésén, követve az eredeti és jellegzetesen horvát elgondolásokat, illetve sajátos módon honosítva a helyi alkotói szellem által megfogalmazott idegen hatásokat.

Ezt az örökséget értékelte és tüntette ki az UNESCO amikor 1979-ben a Világ Emlékezete védett értékeinek listájára felkerült Dubrovnik és Split óvárosa, az előbbi az anyagba foglalt legmagasabb fokon sugárzó nemzeti szellemiség, az utóbbi pedig híven tükrözi a lenyűgöző és erős horvát kikötőváros létrejöttét és különös fejlődési útját egy későókori palota falain belül. A természeti értékeknek köszönhetően a horvát nemzeti parkok az ország területének jelentős hányadát teszik ki, s ezek közül is az egyik leglátványosabbak a két kulturális emlékkel egyidejüleg a Világörökség részévé választott Plitvicei-tavak.

Miután 1991-ben az ország elnyerte függetlenségét s területi szuverenitása is helyreállt, a listára felkerült Trogir történelmi negyede, a Šibenik-i székesegyház, valamint Euphrasius episzkopális műemlékegyüttese Poreč városában. Ógörög eredetét a nevében máig őrző Trogir a 12. és 13. századi román stílusú horvát városépítészet gyöngyszeme, a Šibenik-i székesegyház pedig korának építészeti-szobrászati mesterműve, Juraj Dalamtinac lángoló tehetségének örökértékű emléke. Euphrasius Poreč-i remekmívű korakeresztény bazilikája kitűnően példázza az örökség és örököseinek viszonyát, hiszen ott a horvát népesség a régi korok emlékeinek elkötelezett őre.

A Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma a rá bízott világörökségi és egyéb kulturális értékekről a lehető legigényesebben gondoskodik, s természetesen az UNESCO által jegyzett emlékekről is. A Világörökségi Listáravétel 25. évfordulója alkalmából megrendezett párizsi kiállítás pedig erről az anyagról volt hivatott tudósítani a nemzetközi kulturális közvéleményét. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok